Energie zdražují, odborníci radí zafixovat cenu: Co to znamená pro spotřebitele?

Energie zdražují, odborníci radí zafixovat cenu: Co to znamená pro spotřebitele?

Praha, 2. září 2024 – Ceny elektřiny a plynu na burze od února letošního roku prudce vzrostly, což vede odborníky k doporučení, aby si spotřebitelé zvážili fixaci cen. Tento krok může pomoci ochránit domácnosti před dalším nárůstem nákladů, který by mohl v následujících měsících pokračovat.

Růst cen a změna ceníků

Elektřina a plyn od února na burze zdražily o zhruba 40 %, avšak dodavatelé tento růst cen zatím plně nepromítli do svých ceníků. Přesto jsou již patrné první známky zvyšování cen, zejména u tzv. akvizičních nabídek, které mají přilákat nové zákazníky. „U plynu sledujeme, že ceníky s cenou pod 1000 korun za megawatthodinu bez DPH už nejsou dostupné. V současnosti je možné získat plyn za cenu kolem 1150 korun,“ uvedl energetický analytik společnosti Ušetřeno.cz Tomáš Vrňák.

Jiří Gavor z konzultační firmy ENA potvrdil, že nejlepší nabídky pro nové zákazníky skončily s červencem a srpnem, což naznačuje, že další zdražování je na obzoru. I analytik ze společnosti Kalkulátor.cz Lukáš Kaňok uvedl, že první dodavatelé již začali zdražovat, přičemž zatím je tento trend nejvíce patrný u plynu. „U elektřiny očekáváme to samé hned na začátku září,“ dodal.

Fixace cen: Jak dlouho a proč?

Odborníci se shodují, že v současné situaci je vhodné zvážit fixaci cen energií. Liší se však v délce doporučované fixace. Tomáš Vrňák doporučuje dvouletou fixaci jako „zlatý střed“ mezi příliš krátkou a příliš dlouhou dobou. Tento názor sdílí i Lukáš Kaňok, který by volil dvouletou fixaci i přesto, že by cena v příštím roce mohla klesnout. Podle něj by aktuální úspora mohla vyrovnat případné budoucí rozdíly.

Na druhé straně Jiří Gavor doporučuje kratší, jednoroční fixaci, která by spotřebitelům poskytla jistotu během nadcházející topné sezóny. Zároveň však upozorňuje, že dlouhodobější fixace by měla smysl pouze v případě, že by došlo k další kritické situaci na trhu s energiemi, což nepředpokládá.

Výhody a nevýhody krátkodobých a dlouhodobých fixací

Odborníci také upozorňují na různé možnosti fixací. Spotové ceny, které se odvíjejí od aktuálních tržních cen, byly ještě na jaře velmi výhodné, ale nyní se jejich atraktivita zmenšuje. Měsíční fixace stále nabízejí jedny z nejlevnějších cen na trhu, a navíc umožňují spotřebitelům odejít k jinému dodavateli s měsíční výpovědní lhůtou.

Na druhé straně běžné ceníky na dobu neurčitou, které byly v minulosti oblíbené u věrných zákazníků, se nyní stávají méně výhodnými. „Dochází k mírnému zlevňování u smluv na dobu neurčitou, ale tyto ceny jsou stále vyšší než u měsíčních nebo delších fixací,“ upozorňuje Vrňák.

Současný růst cen energií a změny na trhu přinášejí nové výzvy pro spotřebitele, kteří musí zvážit, jak se nejlépe chránit před dalším nárůstem nákladů. Fixace cen se v této situaci jeví jako rozumné řešení, přičemž délka fixace závisí na individuálních preferencích a očekávání vývoje trhu. Odborníci varují, aby spotřebitelé neváhali s rozhodnutím, protože nejlepší nabídky mohou rychle zmizet z trhu.

Sdílejte článek