Notoricky známý převaděč lidí Abd al-Rahman Milad zastřelen v Libyi, potvrzují úřady

Notoricky známý převaděč lidí Abd al-Rahman Milad zastřelen v Libyi, potvrzují úřady

Tripolis, 2. září 2024 – Abd al-Rahman Milad, známý také pod přezdívkou Bija, jeden z nejznámějších a nejhledanějších převaděčů lidí na světě, byl zastřelen v libyjském hlavním městě Tripolisu. Milad, který zneužíval své postavení vysoce postaveného člena libyjské pobřežní stráže k organizování kriminálních aktivit, zahynul při palbě na jeho vozidlo, oznámily úřady v Itálii i Libyi.

Milad byl zabit, když opouštěl námořní akademii v Janzouru, předměstí Tripolisu. Ve chvíli, kdy nastupoval do auta řízeného jeho řidičem, vůz zasáhla intenzivní palba, uvedla italská rozvědka. Podle zprávy OSN byl Bija přímo zapojen do potápění člunů s migranty za použití střelných zbraní a byl považován za vůdce kriminální organizace působící v oblasti Zawiya na severozápadě Libye, přibližně 45 kilometrů západně od Tripolisu.

Zločinec v uniformě

V roce 2017 zaznamenal italský deník Avvenire Miladovu přítomnost na Sicílii. Milad získal povolení ke vstupu do Itálie jako člen libyjské pobřežní stráže, aby se mohl zúčastnit jednání, kterého se zúčastnili delegáti z několika mezinárodních humanitárních organizací z oblasti severní Afriky. Toto jednání bylo součástí série summitů po podpisu dohody v únoru 2017 mezi tehdejším italským ministrem vnitra Marcem Minnitim a tehdejším vůdcem Libyjské vlády, uznané OSN, Fayezem al-Sarrajem. Dohoda posílila spolupráci mezi libyjskou pobřežní stráží a italskými úřady při zachycování člunů s migranty na moři a jejich návratu do Libye, kde, jak varovaly humanitární organizace, byli uprchlíci často vystaveni mučení a zneužívání.

V roce 2019, poté co vyšlo najevo, že se Bija účastnil tohoto jednání, vydaly úřady v Tripolisu zatykač na jeho osobu. Byl zatčen v roce 2020, ale v roce 2021 byl propuštěn na svobodu a povýšen z kapitána na majora.

Smrt a tajemství

Motivy za Miladovou smrtí zůstávají nejasné. Podle italského novináře Nella Scava, který se věnoval jeho kriminálním aktivitám, měl Bija často vyhrožovat, že odhalí tajemství týkající se dohod mezi libyjskými úřady a převaděči lidí. To mohlo být jedním z důvodů jeho násilné smrti.

Nancy Porsia, další italská novinářka, která se intenzivně věnovala Bijaově činnosti, se ocitla pod policejní ochranou poté, co obdržela výhrůžky smrtí. Na svém Facebooku napsala: „Jako člověk vyjadřuji myšlenky jeho synovi, kterému není ani dva roky, kvůli ztrátě jeho otce. Jeho výhrůžky proti mně a mé rodině jsou součástí příběhu, který se stále píše.“

Miladova smrt přichází v době, kdy je mezinárodní pozornost stále více zaměřena na nelegální obchod s lidmi a zneužívání migrantů v Libyi. Tento incident opět upozornil na komplikované vztahy mezi libyjskými úřady a zločineckými organizacemi, které využívají bezpráví v regionu k ziskům na úkor lidských životů.

Zda Miladovy hrozby odhalit tajemství, která znal, skutečně vedly k jeho smrti, zůstává otázkou. Co je však jasné, je to, že smrt tohoto notoricky známého převaděče je dalším dílem v komplexní mozaice konfliktů a zločinů v Libyi.

Sdílejte článek