Protesty v Seville po smrti pěti lidí v důsledku viru západonilské horečky

Protesty v Seville po smrti pěti lidí v důsledku viru západonilské horečky

Sevilla, 4. září 2024 – Obyvatelé Sevilly se rozhodli vyjít do ulic a vyjádřit svůj nesouhlas s nedostatečnými opatřeními proti šíření viru západonilské horečky, který si letos v jižním Španělsku vyžádal pět obětí. Virus, který přenášejí komáři po nákaze od infikovaných ptáků, se stal smrtelným pro několik obyvatel v oblasti Dolního údolí Guadalquiviru poblíž Sevilly, kde bylo zaznamenáno celkem 61 případů.

Tento rok je druhým nejhorším rokem v počtu případů a úmrtí v důsledku západonilské horečky od roku 2020, kdy bylo zaznamenáno 76 případů a osm úmrtí.

Volání po akci

Protesty, organizované platformou Boj proti viru Nilu, se konají v pondělí večer v obci Isla Mayor v provincii Sevilla. Organizátoři vyzývají místní a národní úřady k přijetí rychlejších a efektivnějších opatření k potlačení šíření viru.

„Tato tragédie mohla být odvrácena, kdybyste v pohodlí svých kanceláří jednali s odpovědností a lidskostí, kterou od vás očekáváme,“ uvedla rodina Granada Romero Ruiz, 86leté ženy, která v létě zemřela na následky viru, v dopise místním úřadům krátce před její smrtí. Rodina viní z šíření viru nedostatečné postřiky rýžových polí v jejich okolí.

Starosta Coría del Río, Modesto González, odkud pocházely tři z letošních obětí, vyzval centrální vládu, aby koordinovala své úsilí s místními úřady a přijala rozhodnější opatření proti viru. „Tato situace dalece přesahuje místní úroveň a není čas na otálení, protože životy lidí jsou v ohrožení,“ varoval starosta s tím, že andaluské rodiny nyní cítí „obrovskou úzkost během letních měsíců“.

Přírodní podmínky a šíření viru

Dolní údolí Guadalquiviru, kde se nachází rozsáhlé bažiny a rýžová pole, vytváří ideální podmínky pro rozmnožování komárů. Jordi Figuerola, odborník ze Španělské národní rady pro výzkum (CSIC) na biologické stanici Doñana, uvedl, že mírná zima a deštivé jaro přispěly k dřívějšímu šíření viru v tomto roce. „Je pravděpodobné, že cirkulace viru západonilské horečky bude nadále narůstat,“ varoval.

Figuerola také zdůraznil potřebu zlepšené koordinace mezi místními a národními vládami a zemědělci, aby bylo zajištěno dostatečné postřikování rýžových polí proti komárům.

Doporučení pro ochranu

Virus západonilské horečky obvykle způsobuje mírné nebo žádné příznaky, ale přibližně u 20 % případů může mít závažnější účinky, včetně vysoké horečky, bolesti hlavy a kožních vyrážek. V méně než 5 % případů mohou být symptomy extrémně závažné a vést k úmrtí, přičemž starší lidé patří mezi nejvíce ohrožené skupiny.

Odborníci doporučují eliminovat stojaté vodní zdroje, kde se komáři množí, a používat ekologicky šetrné larvicidy. Mezi další preventivní opatření patří používání moskytiér, spaní v klimatizovaných místnostech, instalace okenních sítí, nošení oblečení pokrývajícího většinu těla a používání repelentů proti komárům.

Protesty v Seville tak přitahují pozornost na problém, který si žádá rychlou a účinnou reakci nejen místních, ale i národních úřadů, aby se předešlo dalším úmrtím a šíření tohoto nebezpečného viru.

4o

Sdílejte článek