Indie čelí dilematu kvůli podpoře svržené bangladéšské premiérky Šejk Hasíny

Indie čelí dilematu kvůli podpoře svržené bangladéšské premiérky Šejk Hasíny

Indická vláda se ocitla v obtížné situaci poté, co byla svržená bangladéšská premiérka Šejk Hasína donucena uprchnout do Indie po masivních protestech, které vedly k jejímu pádu. Hasína, která dlouhá léta vládla Bangladéši s podporou Indie, nyní čelí obviněním z vražd a zločinů proti lidskosti, což staví Indii do nepříjemné pozice, jak se postavit k nové vládě v Dháce.

V srpnu tohoto roku se v Bangladéši rozšířily protesty, které postupně přerostly v masové povstání požadující návrat demokracie. Hasína, která čelila stále větší kritice za své autoritářské praktiky, nakonec uprchla do Indie. Indie byla dlouho považována za Hasíninu největší spojenkyni, což jí umožnilo upevnit svou moc a vzdorovat mezinárodní kritice.

Během svého působení v úřadu poskytla Hasína Indii přístup k významným ekonomickým a bezpečnostním zdrojům, což zahrnovalo například umožnění využívání bangladéšských vodních cest a uzavírání lukrativních obchodních smluv s indickými firmami. Výměnou za to Indie přehlížela narůstající autokracii v Bangladéši a byla dokonce obviněna z toho, že zasahovala do bangladéšských voleb ve prospěch Hasíny.

Avšak pád Hasínina režimu znamenal pro Indii obrovský geopolitický šok. Indie se nyní musí potýkat s novou bangladéšskou vládou, která slibuje rozsáhlé reformy a vyšetření zločinů, které byly spáchány za vlády Hasíny. V čele dočasné vlády stojí ekonom a nositel Nobelovy ceny Muhammad Yunus, který se zavázal obnovit demokracii a zajistit odpovědnost za zločiny spáchané během vlády Hasíny.

Jedním z hlavních problémů, kterým nyní Indie čelí, je přítomnost Šejk Hasíny na indickém území. Přestože její rodina tvrdí, že její pobyt v Indii je pouze dočasný, narůstají tlaky ze strany aktivistů a politických oponentů, aby byla vydána zpět do Bangladéše k soudnímu řízení. Bangladéšské orgány již zrušily Hasínin diplomatický pas a připravují se na její obvinění z genocidy a dalších zločinů.

Podpora Hasíny ze strany Indie se nyní ukazuje jako myopická politika, která zanechala Indii v obtížné situaci. Analytici kritizují indickou vládu za to, že veškeré své vztahy s Bangladéšem vsadila na jedinou osobu a její politickou stranu, namísto toho, aby budovala stabilní mezistátní vztahy.

V současnosti indická vláda vyjadřuje obavy z narůstajícího chaosu v Bangladéši a z ohrožení tamní hinduistické menšiny. Avšak místo toho, aby podpořila demokratické reformy nové vlády, zdá se, že se Indie soustředí především na zachování stability a pořádku. Tento přístup však v Bangladéši vyvolává vlnu odporu a narůstající antiindické nálady.

Indie nyní čelí zásadnímu rozhodnutí, jakým směrem se budou její vztahy s Bangladéšem ubírat. Pokud se indická vláda neodhodlá ke změně svého přístupu, hrozí, že vztahy mezi oběma zeměmi budou nadále komplikované a plné napětí.

Sdílejte článek