Dívka na ZŠ v Domažlicích pobodala dva spolužáky. Útočila ve třídě, kam propadla

Dívka na ZŠ v Domažlicích pobodala dva spolužáky. Útočila ve třídě, kam propadla

Domažlice – Šokující incident se odehrál dnes ráno na základní škole v Domažlicích. Třináctiletá dívka zde nožem zaútočila na své spolužáky, zranila dvě děti, které byly okamžitě převezeny do nemocnice. Dívka byla záhy zadržena policií. K události došlo ve třídě, kam dívka propadla kvůli špatnému prospěchu.

Rychlý zásah policie

K incidentu došlo na ZŠ Domažlice v ulici Komenského krátce před zahájením vyučování. „Jedna ze žákyň dle prvotních informací zaútočila nožem na své spolužáky. Zraněny byly dvě děti, jejich rodiče jsou již vyrozuměni. Podezřelou dívku jsme zadrželi během několika minut,“ uvedla policie na sociální síti X. Na místě stále zasahuje velké množství policistů a kriminalistů, kteří se snaží objasnit všechny okolnosti útoku.

Podle dostupných informací byla zraněna jedna dívka a jeden chlapec, každý z nich byl pobodán jednou ranou. Na místo okamžitě dorazila záchranná služba, která oba zraněné převezla na chirurgické oddělení místní nemocnice. „Naštěstí se nejedná o život ohrožující zranění,“ sdělil zdroj blízký případu.

Krizový štáb a další kroky

Hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti) oznámil, že byl v Domažlicích svolán krizový štáb, který se bude zabývat nejen bezpečnostní situací na škole, ale i možnými preventivními opatřeními do budoucna.

Podle právníků a odborníků na trestní právo je situace komplikovaná vzhledem k nízkému věku útočnice. „Protože je dívka nezletilá, může ji policie zadržet pouze na 24 hodin. V takových případech je nutné vyrozumět orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD),“ vysvětluje právník Petr Marek. Pokud by existovalo riziko, že dívka na svobodě může být nebezpečná, soud může na návrh OSPOD nebo státního zastupitelství rozhodnout o jejím umístění do ústavní výchovy.

Psychologická pomoc a podpora

Na místě události zasahovaly také dvě výjezdové skupiny záchranné služby. „Do péče jsme si převzali dvě děti, které nebyly v ohrožení života. Byly ošetřeny a následně transportovány do zdravotnického zařízení,“ uvedl mluvčí krajské záchranky Lukáš Uherek. Na místě zasahuje také psychosociální intervent, který poskytuje podporu jak zraněným, tak dalším dětem a personálu školy, kteří byli incidentem zasaženi.

Sdílejte článek