Turista v Rakousku skočil salto z desetimetrové věže. Po nárazu do vody už nevyplaval

Turista v Rakousku skočil salto z desetimetrové věže. Po nárazu do vody už nevyplaval

Ötztal-Bahnhof – V oblíbeném venkovním akvaparku poblíž rakouské obce Ötztal-Bahnhof došlo ve čtvrtek k tragické nehodě, která šokovala návštěvníky. Dvaadvacetiletý turista z Nizozemska skočil salto vpřed z desetimetrové věže, ale po nárazu do vody už nevyplaval.

Osudný skok

Podle rakouského deníku Tiroler Tageszeitung se incident odehrál ve čtvrtek v podvečer. Mladík vystoupal na skokanskou věž, jejíž horní platforma se tyčí ve výšce 27 metrů nad zemí. Tato část věže je určena výhradně pro profesionální sportovce, zatímco veřejnosti je přístupná pouze nižší platforma ve výšce deseti metrů.

Nizozemský turista se rozhodl skočit z desetimetrové platformy. Rozběhl se a provedl salto vpřed. Bohužel se během pádu vychýlil z osy a na hladinu dopadl bokem hlavy. Následky tohoto nešťastného dopadu byly tragické.

Okamžitá reakce, bohužel s nejistým výsledkem

Pozorní návštěvníci aquaparku si všimli, že tělo muže zůstalo pod vodou v místě, kde je hloubka sedm metrů. Okamžitě zalarmovali plavčíky, kteří skokana vytáhli z vody a zahájili oživovací pokusy. Bezvládného muže následně transportoval záchranný vrtulník do nemocnice v Innsbrucku. I přesto, že byl do nemocnice přepraven rychle, jeho stav zůstává kritický a nadále bojuje o život.

Nebezpečí skoků z velkých výšek

Podobné nehody nejsou bohužel výjimečné. Před třemi týdny se v německých Brémách odehrál podobný případ, kdy třiadvacetiletý muž rovněž skočil z výšky deseti metrů. Po dopadu hrudníkem na hladinu vody utrpěl závažná zranění, která si vyžádala hospitalizaci. Navzdory snahám lékařů mladý muž zemřel na následky poranění vnitřních orgánů.

Odborníci varují, že skoky z velkých výšek představují značné riziko, a to i pro zkušené skokany. Při dopadu z jednoho metru dosahuje skokan rychlosti kolem 16 kilometrů za hodinu. Ze tří metrů se rychlost zvyšuje na 28 km/h, z pěti metrů na 35 km/h a z deseti metrů už dosahuje až 50 km/h.

Sportovní lékař a úrazový chirurg Matthias Manke přirovnává dopad lidského těla do vody při těchto rychlostech k automobilové nehodě, kdy řidič není připoután bezpečnostními pásy. „Dochází ke zraněním na hrudi a zlomeninám žeber, které mohou vážně poškodit plíce a další životně důležité orgány, včetně srdce,“ varuje Manke.

Varování pro veřejnost

Tento incident je tragickým připomenutím nebezpečí, která mohou přinášet adrenalinové aktivity, jako jsou skoky do vody z velkých výšek. I když může být lákavé vyzkoušet si skok z výšky, důrazně se doporučuje, aby se veřejnost držela bezpečnostních pravidel a vyhnula se nebezpečným skokům, které mohou mít fatální následky.

Turisté by měli být obezřetní a respektovat pravidla stanovená provozovateli rekreačních zařízení. Adrenalinové zážitky mohou být lákavé, ale zdraví a život jsou mnohem cennější.

Sdílejte článek