Olympijská maratonkyně Rebecca Cheptegeiová bojuje o život: Napadena přítelem, který ji zapálil

Olympijská maratonkyně Rebecca Cheptegeiová bojuje o život: Napadena přítelem, který ji zapálil

Ugandská maratonkyně Rebecca Cheptegeiová, která se účastnila letošních olympijských her v Paříži, se nachází v kritickém stavu v nemocnici v keňském Eldoretu. Třiatřicetiletá běžkyně utrpěla těžké popáleniny na 75 procentech těla poté, co ji podle svědectví místních médií v neděli napadl její přítel. Incident je nyní vyšetřován jako případ domácího násilí.

K nešťastné události došlo v jejím domě poblíž vyhlášeného tréninkového střediska v Eldoretu, kde si Cheptegeiová nedávno zakoupila pozemek a postavila dům. Podle svědků se pár pohádal kvůli vlastnictví této nemovitosti. Hádka se vyhrotila natolik, že přítel sportovkyni polil hořlavinou a následně ji zapálil. Život Cheptegeiové zachránili sousedé, kteří přispěchali na pomoc. Útočník, který při činu rovněž utrpěl popáleniny, byl také převezen do nemocnice.

Znepokojení nad narůstajícím násilím na atletkách

Cheptegeiová není jedinou sportovkyní, která v Keni čelila násilí. V posledních letech se v zemi množí případy útoků na atletky, z nichž některé bohužel skončily smrtí. V dubnu 2022 byla v keňském Itenu nalezena uškrcená běžkyně Damaris Mutuaová, a rok předtím došlo ve stejném městě k násilné smrti vytrvalkyně Agnes Tiropové, kterou ubodal její manžel.

Tyto případy vyvolávají otázky ohledně bezpečnosti žen, zejména ve sportovním prostředí, kde často čelí extrémnímu tlaku jak v osobním, tak v profesním životě. Sportovní komunitu i veřejnost znepokojuje nedostatečná ochrana těchto žen a rostoucí míra domácího násilí, které se nezřídka stává osudným.

Naděje na uzdravení a boj za spravedlnost

Rebecca Cheptegeiová, která se umístila na 44. místě v olympijském maratonu v Paříži, je nyní v péči lékařů v Moi Teaching and Referral Hospital v Eldoretu. Lékaři se snaží stabilizovat její stav, který je nadále kritický. Mezitím policie pokračuje ve vyšetřování incidentu, který šokoval nejen sportovní komunitu, ale i širokou veřejnost.

Uganda Athletics Federation vydala prohlášení, ve kterém vyjádřila hluboké znepokojení nad útokem na jednu z jejich nejlepších sportovkyň a zároveň vyzvala k důslednému vyšetření případu a zajištění spravedlnosti.

Cheptegeiová, která se v roce 2022 stala mistryní světa v běhu na horských a trailových tratích v Thajsku, byla známá nejen svými sportovními úspěchy, ale i odhodláním a vytrvalostí, které ji vedly k vrcholu její kariéry. Nyní ji čeká nejtěžší závod jejího života – boj o přežití.

Sdílejte článek