Vánoce ve Venezuele už od 1. října: Maduro opět vyhlašuje předčasné svátky

Vánoce ve Venezuele už od 1. října: Maduro opět vyhlašuje předčasné svátky

3. září 2024 – Caracas, Venezuela
Venezuela, země sužovaná politickými a ekonomickými krizemi, se letos opět dočkala neobvyklého kroku svého prezidenta Nicoláse Madura. Tento autoritářský lídr, který je často kritizován za potlačování opozice a manipulaci voleb, vyhlásil, že Vánoce ve Venezuele začnou již 1. října. Podle mnoha Venezuelanů je to další z řady Madurových podivných rozhodnutí, která mají odvrátit pozornost od závažných problémů v zemi.

Maduro své rozhodnutí oznámil v pondělí během svého pravidelného televizního vystoupení „Con Maduro“ (česky „S Madurem“). „Přichází září a už to voní Vánocemi,“ prohlásil prezident s tím, že „Vánoce začnou pro všechny 1. října s mírem, štěstím a bezpečím.“ Tato slova pronesl jen několik hodin poté, co soud vydal zatykač na opozičního politika Edmunda Gonzáleze, kterého opozice považuje za vítěze červencových prezidentských voleb.

Opakující se taktika

Maduro již dříve několikrát vyhlásil předčasný začátek Vánoc. Například v roce 2021 zahájil svátky 5. října a oznámil to v prezidentském paláci, kde bylo již na začátku října vystaveno několik ozdobených vánočních stromků. Tento krok byl tehdy vnímán jako pokus o rozptýlení obyvatelstva v době, kdy se země potýkala s hlubokou ekonomickou krizí.

Ve Venezuele se každodenní život obyvatel stále více komplikuje. Podle údajů Světového potravinového programu (WFP) trpěla v roce 2021 třetina obyvatelstva nejistotou v dodávkách potravin. Vláda již v roce 2016 zavedla přídělový systém, kdy byly potravinové balíčky využívány nejen k zajištění základních potřeb, ale také k získávání politické podpory.

Opoziční politika a výpadky elektřiny

Venezuelská vláda pod vedením Madura dlouhodobě čelí kritice za špatné řízení a korupci, což vedlo k výraznému zhoršení infrastruktury, včetně energetiky. Výpadky elektřiny se staly běžnou součástí života ve Venezuele, přičemž vláda často obviňuje opozici nebo Spojené státy ze sabotáže. Při posledním rozsáhlém výpadku elektřiny, který zasáhl zemi minulý pátek, Maduro pochválil obyvatele za to, že přesto šli do práce, a označil to za „krásnou ukázku“ odporu proti „fašistům“, jak prezident často nazývá opoziční politiky.

Madurovo rozhodnutí o předčasném zahájení Vánoc je tedy vnímáno jako další pokus o odvrácení pozornosti veřejnosti od skutečných problémů, které zemi trápí. Opozice i kritici Madura v zahraničí se shodují, že tento krok nijak neřeší hlubokou krizi, ve které se Venezuela nachází, a že jde spíše o snahu manipulovat veřejným míněním a udržet si politickou moc v zemi.

Sdílejte článek