Španělský region vítá turisty – zejména fanoušky spaghetti westernů

Španělský region vítá turisty – zejména fanoušky spaghetti westernů

Ve vzdálených horách severního Španělska leží ospalé městečko Santo Domingo de Silos, které je již dlouho známé jako zastávka pro poutníky na proslulé cestě Camino de Santiago. Místní klášter Monasterio de San Francisco, postavený v 7. století, se v 90. letech dočkal nečekané slávy, když tamní mniši vydali album gregoriánského chorálu, které prodalo přes čtyři miliony kopií po celém světě. Tento úspěch pomohl financovat obnovu chátrajícího kláštera, která byla realizována místními dělníky. Jak ale davy poutníků opadly, město se vrátilo do svého klidného tempa života, až do roku 2015, kdy další ambiciózní projekt přivedl Santo Domingo opět do světla reflektorů – tentokrát pro zcela jiný typ návštěvníků.

Znovuzrození Sad Hill

Na okraji města, obklopeném vápencovými horami, se nachází dlouho opuštěný hřbitov Sad Hill, který hrál klíčovou roli v ikonické závěrečné scéně westernu Sergia Leoneho Hodný, zlý a ošklivý z roku 1966. Toto místo, postavené pro film španělskou armádou, bylo po natáčení opuštěno a příroda jej postupně pohltila. V roce 2015 však místní komunita a nadšenci z celého světa spojili síly a začali místo znovu obnovovat. Po dvou letech usilovné práce byl Sad Hill vykopán ze sedmi palců zeminy, která jej pokrývala, a hřbitov znovu ožil. Na tomto projektu se podílely i hvězdy, jako například James Hetfield z kapely Metallica či Clint Eastwood, hlavní postava filmu.

Restaurace Sad Hill hřbitova byla oslavována po celém světě, včetně dokumentu Sad Hill Unearthed na Netflixu, a od svého otevření v roce 2016 se stal oblíbeným turistickým cílem. Navzdory své slávě však hřbitov zůstává nekomerčním místem, které si zachovává svou autentickou atmosféru díky péči fanoušků westernových filmů.

Nová turistická trasa

Pro fanoušky westernů je nyní k dispozici ještě více zážitků. Asociace Cultural Sad Hill vytvořila novou turistickou trasu dlouhou 34 km s názvem Ruta el Bueno, el Feo y el Malo (Cesta hodného, zlého a ošklivého). Tato okružní cesta spojuje hřbitov Sad Hill s dalšími třemi ikonickými místy z filmu: vězeňským táborem Betterville u vesnice Carazo, klášterem San Pedro de Arlanza, který ve filmu představoval misii San Antonio, a údolím řeky Arlanza, kde byla natáčena bitva u mostu Langstone. Trasu lemují informační cedule a orientační značky s obrysem Eastwoodovy postavy, které fanoušky navigují mezi těmito historickými místy.

Jedním z unikátních míst na trase je obnovený vězeňský tábor Betterville, který byl postaven pomocí dřeva z jalovcových stromů z přírodního parku Sabinares del Arlanza. Tyto stromy byly poničeny během lesního požáru v roce 2022, což dodává místu další vrstvu historického kontextu.

Oslavy a kulturní hrdost

Na oficiálním zahájení trasy, které proběhne ve dnech 7. a 8. září, se uskuteční rekonstrukce slavné bitevní scény z filmu, hudební vystoupení s Ennio Morriconeho hudbou a promítání samotného filmu. Místní obyvatelé přijali tento turistický rozmach s nadšením, zvláště v regionu, který trpí úbytkem obyvatelstva a nedostatkem investic, což je známé pod pojmem España vacía (prázdné Španělsko). Na rozdíl od turisticky přetížených oblastí jako Barcelona či Málaga zde návštěvníci nejsou zahlceni masovým turismem, což umožňuje regionu vzkvétat způsobem, který respektuje jeho kulturní dědictví.

Pro mnohé místní obyvatele má spojení s filmem Hodný, zlý a ošklivý hluboký význam. Někteří starousedlíci si ještě pamatují na doby, kdy pracovali jako komparzisté během natáčení bitevních scén a opustili své olivové sady, aby se zapojili do tohoto historického okamžiku. V regionu, kde mnoho vesnic a měst čelí vyhynutí, je tento zájem o filmové lokace vnímán jako vítaná vzpruha.

Renesance spaghetti westernů

Westerny Sergia Leoneho se v poslední době dočkaly nového zájmu díky znovuvydáním soundtracků Ennia Morriconeho a dokumentárním filmům, které vzdávají hold Leoneho vlivu na světovou kinematografii. Slavní režiséři jako Steven Spielberg, Martin Scorsese a Quentin Tarantino, kteří označují Hodného, zlého a ošklivého za svůj oblíbený film, přispěli k jeho renesanci. Zatímco noví fanoušci objevují kouzlo těchto filmů, někteří věrní fanoušci se sem vracejí znovu a znovu, aby uctili místo, které pro ně má zvláštní význam.

Návštěvníci často sdílejí příběhy o tom, jak film viděli poprvé, kolikrát jej sledovali a jak hluboce je ovlivnila Morriconeho hudba. Jeden turista dokonce cestoval z Kanady, aby rozptýlil popel svého otce, který byl také velkým fanouškem filmu a přál si, aby jeho poslední místo odpočinku bylo právě na hřbitově Sad Hill.

Novodobí poutníci

Stejně jako poutníci na Camino de Santiago, i fanoušci spaghetti westernů cestují na tato místa s hlubokou úctou a odhodláním. Někteří to označují za „poutní cestu“ k filmové ikoně, která pro ně má duchovní význam. Christopher Frayling, autor Leoneho biografie, tuto paralelu zdůrazňuje ve zmíněném dokumentu Sad Hill Unearthed, když říká: „Lidé chtějí posvátnou zkušenost… a tu už nedostávají z kostela. Hledají ji v umění, ve filmu, na poutích tohoto typu.“

V Santo Domingo de Silos dnes stojí vedle sebe informační tabule – jedna o klášteře a druhá o filmovém hřbitově. Jak by možná řekl sám Clint Eastwood: „Existují dva druhy poutníků, příteli…“ A oba, zdá se, mají více společného, než by si kdo mohl myslet.

Sdílejte článek