Vysoká úřednice z New Yorku obviněna ze špionáže pro Čínu: Luxusní život výměnou za tajné informace

Vysoká úřednice z New Yorku obviněna ze špionáže pro Čínu: Luxusní život výměnou za tajné informace

V jednom z největších špionážních skandálů posledních let byla Linda Sun, vysoce postavená úřednice státu New York, obviněna z toho, že po více než deset let tajně sloužila jako agentka pro čínskou vládu. Sun, která se během své kariéry vypracovala až na pozici zástupkyně vedoucí kanceláře guvernéra státu New York, měla Číně poskytovat citlivé informace a pomáhat čínským úředníkům v přístupu k americkým vládním činitelům. Výměnou za své služby si měla užívat luxusního životního stylu financovaného čínskými vládními představiteli.

Tajná agentka ve službách Pekingu

Podle americké federální obžaloby Linda Sun, 41letá naturalizovaná občanka USA původem z Číny, více než čtrnáct let pracovala jako tajná agentka Čínské lidové republiky. V tomto období měla tajně předávat důvěrné informace z amerických vládních institucí čínským úředníkům, a to včetně citlivých dokumentů souvisejících s pandemií COVID-19. Podle obžaloby Sun využívala svého postavení k tomu, aby bránila komunikaci mezi americkými a tchajwanskými představiteli, čímž podporovala oficiální postoj Pekingu.

Federální žalobci uvádějí, že Sun v roce 2020 tajně umožnila čínskému konzulárnímu úředníkovi přístup k soukromé telefonické konferenci amerických vládních činitelů o reakci na pandemii COVID-19. Tento incident měl být jedním z mnoha případů, kdy Sun zneužila svého postavení k podpoře čínských zájmů.

Luxusní život za loajalitu

Za své služby pro čínskou vládu byla Sun štědře odměňována. Spolu se svým manželem Christopherem Hu si koupili několik luxusních nemovitostí, včetně domu za 4,1 milionu dolarů v New Yorku a bytu s výhledem na oceán na Havaji v hodnotě 2,1 milionu dolarů. Podle obžaloby jim Čína poskytovala finanční podporu prostřednictvím úplatků a jiných výhod, mezi které patřilo i obdržení Ferrari Roma v hodnotě milionů dolarů.

Mezi dalšími benefity pro Sun a její rodinu byly i exkluzivní zážitky, jako jsou vstupenky na prestižní kulturní a sportovní akce či bezplatné cestování do Číny. Kromě toho měla Sun podle vyšetřovatelů pravidelně dostávat domácí dodávky čínské kulinářské speciality – nasolených kachen připravených osobním kuchařem čínského vládního představitele. Podle obžaloby byla tato delikatesa dodána Suniným rodičům nejméně šestnáctkrát.

Podpora čínských zájmů na úkor Tchaj-wanu

Jedním z klíčových bodů obžaloby je i obvinění, že Sun bránila tchajwanským diplomatům v kontaktu s americkými vládními činiteli. V jednom z případů z roku 2016 měla Sun zabránit významnému newyorskému politikovi v účasti na akci pořádané Tchaj-wanem. Ve zprávě čínskému konzulárnímu úředníkovi se pak měla chlubit: „Je to všechno uspokojivě vyřešeno.“

V roce 2019, když tchajwanský prezident cestoval do New Yorku, se Sun údajně zapojila do protestu podporovaného Čínou proti této návštěvě. Svým postavením tak dlouhodobě podporovala zájmy Pekingu, a to i na úkor americko-tchajwanských vztahů.

Zatčení a obvinění

Sun byla spolu se svým manželem zatčena v jejich domě na Long Islandu federálními agenty. Čelí deseti bodům obžaloby, mezi nimiž je například špionáž, praní špinavých peněz a vízový podvod. Oba obvinění prohlásili před soudem, že se cítí nevinní. Jejich obhájce, Jarrod Schaeffer, uvedl, že jsou obviněni „přirozeně rozrušeni“ a jsou připraveni se obvinění bránit.

Soudce oba obviněné propustil na kauci, přičemž jim omezil cestování na tři americké státy a zakázal Sun jakýkoli kontakt s čínskými vládními zástupci. Trestní řízení bude pokračovat, a federální úřady se nyní zaměřují na další důkazy, které by mohly prokázat zapojení Sun do širší špionážní sítě Číny v USA.

Stoupající špionážní hrozba

Případ Lindy Sun přichází v době, kdy USA a další západní země čelí rostoucí hrozbě čínské špionáže. Spojené státy již delší dobu varují před aktivitami čínských špionů, kteří se zaměřují na americké technologie, politiku a armádu. Nedávno byla například ve Spojených státech odhalena špionážní operace zaměřená na sběr informací o technologických inovacích a vojenských postupech.

Špionážní aktivity zaměřené na politické představitele, jako v případě Lindy Sun, ukazují na širší problém pronikání čínského vlivu do amerických politických struktur. Jak uvedl bývalý newyorský prokurátor Howard Master pro BBC: „Tento případ odráží znepokojivý trend, kdy vysoce postavení veřejní činitelé přijímají dary od zahraničních vlád výměnou za přístup k citlivým informacím.“

Případ Lindy Sun je dalším z řady odhalení, která poukazují na rozsáhlé aktivity čínské špionáže v USA. V době, kdy vztahy mezi USA a Čínou zůstávají napjaté, bude tento proces bedlivě sledován nejen pro jeho politické důsledky, ale i pro jeho vliv na budoucí bezpečnostní opatření v rámci americké vlády.

Sdílejte článek