Požár bazénu v Českém Krumlově: Rozsáhlé škody a nejistá budoucnost sportoviště

Požár bazénu v Českém Krumlově: Rozsáhlé škody a nejistá budoucnost sportoviště

Požár, který v sobotu 7. září 2024 zachvátil plavecký stadion v Českém Krumlově, způsobil rozsáhlé škody a zanechal za sebou jen torzo kdysi vyhledávaného zařízení. Jedná se o tragickou událost nejen pro obyvatele města, ale i pro široké okolí, protože tento bazén byl pro mnohé jediným krytým sportovištěm v regionu.

Průběh zásahu hasičů

Hasiči dostali první hlášení o požáru kolem půl deváté ráno, kdy bylo vidět kouř stoupající ze střechy budovy. Plameny však zpočátku nebyly patrné, protože oheň se šířil v podhledech střechy, což značně ztížilo hasičům jeho lokalizaci. Situace se rychle zhoršovala, a proto se do zásahu zapojilo celkem 22 hasičských jednotek. Byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř možných a na místo dorazil také dron, který pomohl identifikovat skrytá ohniska požáru.

Navzdory intenzivnímu zásahu se oheň postupně rozšířil nejen po celé střeše, ale také do interiéru bazénu. Část střechy se dokonce propadla přímo do plaveckého prostoru, což výrazně zkomplikovalo práci hasičů, kteří museli rozbít skleněnou stěnu, aby měli lepší přístup k plamenům. Požár zasáhl také nosné konstrukce budovy, a tím vážně narušil její statiku. Nakonec se hasičům podařilo dostat požár pod kontrolu kolem deváté hodiny večer.

V neděli ráno bylo na místě ještě osm hasičských jednotek, které dohašovaly skrytá ohniska a za pomoci těžké techniky rozebíraly zbytky střechy. Hasiči budou i nadále monitorovat požářiště až do pondělního rána, kdy na místo dorazí vyšetřovatelé, kteří budou pátrat po přesných příčinách požáru.

Pravděpodobná příčina a škody

Podle předběžných závěrů mohla požár způsobit nešťastná manipulace s ohněm při likvidaci vosího hnízda na střeše bazénu. Policie nyní případ vyšetřuje jako podezření z obecného ohrožení. Škody, které oheň napáchal, byly již v sobotu odhadnuty na dvacet milionů korun, avšak skutečné náklady na obnovu nebo výstavbu nového zařízení mohou být mnohem vyšší.

Plavecký bazén, který byl pravidelně navštěvován nejen místními obyvateli, ale i turisty, se stal pro město a jeho obyvatele nepostradatelným místem pro sportovní a rekreační aktivity. Ročně zde zavítalo přibližně 75 tisíc návštěvníků. Město do bazénu pravidelně investovalo, naposledy například letos vyměnilo halogenové osvětlení za moderní LED technologii.

Neopravitelná škoda a plány do budoucna

Podle místostarosty Dalibora Uhlíře je plavecký stadion natolik zničený, že jeho oprava již není možná. „Budovu nebude možné opravit. Hned příští týden zahájíme všechny přípravy na výstavbu nového zařízení,“ uvedl Uhlíř. Odhad nákladů na novou výstavbu se pohybuje mezi 400 až 450 miliony korun, v závislosti na tom, zda nové zařízení bude zahrnovat i saunový a dětský svět.

Otevření nového plaveckého bazénu se však očekává nejdříve na konci roku 2027. Tento dlouhý časový horizont bude pro obyvatele Českého Krumlova a okolí znamenat značné komplikace, protože plavecký stadion byl jediným krytým bazénem v blízkém okolí. Nejbližší alternativy se nacházejí až ve Větřní, České Budějovice, Frymburku nebo Lipně nad Vltavou, což znamená, že obyvatelé budou muset za plaveckými aktivitami dojíždět až třicet kilometrů.

Sdílejte článek