Rajčatová polévka s bazalkou

Rajčatová polévka s bazalkou

Rajčatová polévka je jedním z nejoblíbenějších rychlých jídel, které si můžete snadno připravit doma. Tato lahodná a osvěžující polévka je skvělou volbou na lehký oběd nebo večeři. Díky jednoduchým surovinám a rychlému postupu ji zvládnete připravit už za 30 minut. Příjemná chuť zralých rajčat spolu s vůní čerstvé bazalky udělá z vašeho jídla kulinářský zážitek.

Suroviny:
– 1 kg čerstvých rajčat (nebo 2 konzervy loupaných rajčat)
– 1 velká cibule
– 2 stroužky česneku
– 2 lžíce olivového oleje
– 500 ml zeleninového vývaru
– Sůl a pepř podle chuti
– Čerstvá bazalka na ozdobu

Postup:
1. Nejprve si připravte všechny suroviny. Rajčata opláchněte a nakrájejte na kousky. Cibuli a česnek jemně nasekejte.
2. V hrnci na olivovém oleji osmahněte cibuli, dokud nezměkne a nezíská zlatavou barvu, asi 5 minut.
3. Přidejte nasekaný česnek a nechte ho opékat další minutu, dokud se nezačnou uvolňovat jeho aroma.
4. Přidejte nakrájená rajčata a vařte je asi 5-7 minut, dokud nezměknou a nepustí šťávu.
5. Přilijte zeleninový vývar a vařte dalších 10 minut. Pokud použijete konzervovaná rajčata, stačí vařit asi 5 minut.
6. Polévku osolte a opepřete podle chuti. Poté ji pomocí ponorného mixéru rozmixujte dohladka.
7. Hotovou polévku podávejte horkou, ozdobenou čerstvou bazalkou.

Tipy na servírování:
Rajčatovou polévku můžete servírovat s čerstvým chlebem nebo krekry. Skvěle chutná i s trochou parmezánu nebo zakysanou smetanou na vrchu. Také můžete přidat kapku kvalitního olivového oleje pro vylepšení chuti.

Sdílejte článek