Miliony mrtvých ryb ve vodách kolem Volosu: Řecko čelí ekologické katastrofě

Miliony mrtvých ryb ve vodách kolem Volosu: Řecko čelí ekologické katastrofě

Volos, 30. srpna 2024 – V centrálním Řecku se odehrává nevídaná ekologická katastrofa. V posledních dnech bylo v okolí přístavu Volos a v zálivu Volos vyplaveno více než 100 tun mrtvých ryb. Příčinou jejich hromadného úhynu jsou extrémní klimatické změny, které způsobily prudké výkyvy vodní hladiny a salinity, informovaly ve čtvrtek 29. srpna místní úřady.

Podle odborníků pocházejí mrtvé ryby z jezera Karla, které bylo v roce 1962 vysušeno v rámci boje proti malárii, ale v roce 2018 bylo znovu proměněno na mokřad kvůli častým obdobím sucha. V důsledku ničivých bouří v roce 2023, kdy oblast Thessalie zasáhly masivní záplavy, se rozloha jezera Karla ztrojnásobila. Následný pokles hladiny vody způsobený nedostatkem srážek a extrémními vlnami horka během letošního léta přispěl k úhynu ryb.

„Po bouřích Daniel a Elias loni na podzim bylo zaplaveno přibližně 20 000 hektarů v nížině Thessalie, a různé sladkovodní ryby byly unášeny řekami až k moři,“ uvedl Dimitris Klaudatos, profesor zemědělství a životního prostředí na Univerzitě v Thessalii. „Tyto sladkovodní ryby nejsou přizpůsobeny na mořskou vodu, a proto umírají na rozdíl v salinitě,“ dodal Klaudatos.

Situace je natolik vážná, že regionální úřady povolaly rybářské lodě a těžkou techniku k odstraňování mrtvých ryb, které jsou následně odváženy k likvidaci do spaloven. Místní obyvatelé a podnikatelé v turistickém sektoru však čelí dalším problémům. Po záplavách v loňském roce utrpěla oblast Volosu vážné ekonomické ztráty, přičemž turistický ruch poklesl o téměř 80 % ve srovnání s předchozím rokem.

„Podniky podél pobřeží, zejména v gastronomickém sektoru, byly nuceny přerušit svou činnost,“ uvedla v prohlášení místní obchodní komora. „Silný zápach podél pobřeží odpuzuje nejen obyvatele, ale i návštěvníky, což představuje další tvrdou ránu pro cestovní ruch ve Volosu.“

Předseda Asociace majitelů restaurací a barů Stefanos Stefanou vyjádřil obavy o budoucnost města: „Tento fenomén mrtvých ryb je pro nás rozsudkem smrti. Kdo by po tom všem ještě chtěl navštívit naše město?“

Místní úřady zahájily předběžné vyšetřování, aby prozkoumaly kvalitu mořské vody, zkontrolovaly probíhající opatření a vyhodnotily mikrobiální zátěž v ústí jezera Karla a případné znečištění zálivu.

Ekologická krize ve Volosu poukazuje na stále rostoucí problémy způsobené klimatickými změnami a nedostatečnou přípravou na jejich důsledky. Místní obyvatelé, vědci i podnikatelé se nyní modlí za rychlé řešení této situace, která ohrožuje nejen životní prostředí, ale i budoucnost celého regionu.

Sdílejte článek