Policista rodině zastřelil psa přímo před očima dětí. Lidé jsou z videa v šoku

Policista rodině zastřelil psa přímo před očima dětí. Lidé jsou z videa v šoku

Zákrok policejní hlídky v americkém městě Davenport způsobil vlnu pobouření poté, co policista zastřelil psa přímo před očima dětí. Incident, který se odehrál 28. srpna 2024, byl zaznamenán bezpečnostními kamerami domu a následně zveřejněn na sociálních sítích. Video se rychle rozšířilo a vyvolalo ostré reakce veřejnosti. Mnozí lidé vyjadřují šok a znechucení nad tím, co viděli, a požadují, aby byli zodpovědní policisté potrestáni.

Incident zachycen na videu

Na záběrech, které zveřejnil rozhořčený vlastník psa, je vidět, jak se policejní hlídka blíží k domu, kde se nacházejí dva dospělí a několik dětí. Pes, údajně rodinný mazlíček, vyběhl před dům a začal štěkat na příchozí policisty. Jeden z policistů, místo aby se pokusil situaci uklidnit, vytáhl služební zbraň a psa zastřelil. Děti přítomné na místě začaly okamžitě plakat a volat svého psa, zatímco rodiče se zoufale snažili pochopit, co se právě stalo.

Reakce veřejnosti a petice

Video se rychle stalo virálním a na sociálních sítích se objevily stovky tisíc komentářů. Lidé vyjadřují nesouhlas s policejním postupem a volají po spravedlnosti pro rodinu. Během několika hodin po zveřejnění videa byla vytvořena online petice, která požaduje vyvození odpovědnosti a trest pro policistu, který psa zastřelil. Petice již nasbírala tisíce podpisů a stále přibývají další.

„Toto je naprosto nepřijatelné. Jak mohl policista zastřelit nevinného psa přímo před očima dětí? Kde je lidskost?“ komentoval situaci jeden z uživatelů na Twitteru. Další poznamenal: „Pokud toto je standardní postup, pak je třeba vážně přehodnotit, jak je s policií v tomto městě zacházeno.“

Stanovisko města a policie

Město Davenport i místní policejní oddělení vydaly krátce po zveřejnění videa oficiální prohlášení, ve kterém vyjádřily lítost nad ztrátou rodinného mazlíčka. Zároveň však trvají na tom, že zásah byl proveden v souladu s platnými předpisy a zákony.

„Je nám velmi líto, že došlo k této tragické události, a vyjadřujeme rodině naši hlubokou soustrast. Zásah však byl nezbytný k zajištění bezpečnosti všech přítomných,“ uvedla policie ve svém prohlášení. Podle policie pes představoval hrozbu, a proto bylo nutné zasáhnout.

Pokračující vyšetřování

Navzdory ujišťování ze strany policie, že vše proběhlo podle zákona, incident stále budí kontroverze. Mnozí lidé se ptají, zda byl zásah skutečně nezbytný, a zda nebylo možné situaci vyřešit méně drastickým způsobem. Rodina, která o svého mazlíčka přišla, zvažuje právní kroky proti městu a policejnímu oddělení.

„Toto jednání je pro nás naprosto nepřijatelné. Náš pes nikoho neohrožoval, byl to jen štěkající pes. Policista neměl právo ho zabít,“ uvedl v rozhovoru pro místní média otec dětí, které byly svědky incidentu. „Budeme bojovat za spravedlnost pro našeho psa a za to, aby se něco podobného už nikdy nestalo.“

Případ zůstává předmětem vyšetřování, a jak se zdá, debata o oprávněnosti a etice policejního zásahu bude pokračovat. Mnozí občané i organizace na ochranu zvířat nyní volají po změnách ve výcviku policistů, aby se předešlo podobným tragédiím v budoucnu.

Sdílejte článek