Princezna Märtha Louise se vdává: Norský svazek s americkým šamanem začíná po letech turbulencí

Princezna Märtha Louise se vdává: Norský svazek s americkým šamanem začíná po letech turbulencí

Norsko zažívá výjimečnou událost, kdy princezna Märtha Louise, nejstarší dcera krále Haralda, slaví svou svatbu s americkým šamanem Durekem Verrettem. Po letech kontroverzí a veřejné kritiky se v západním Norsku, v malebném městečku Geiranger, odehrává slavnostní obřad, který přitahuje pozornost nejen v Norsku, ale i po celém světě.

Začátek oslav v Ålesundu

Svatba byla zahájena setkáním hostů ve čtvrtek ve městě Ålesund, kde se konalo neformální „meet and greet“ v historickém hotelu. Desítky hostů, včetně členů švédské královské rodiny, společenských osobností a vlivných postav ze sociálních médií, dorazily na místo, aby se zúčastnily této významné události. Mezi pozvanými byla například americká reality hvězda a modelka Cynthia Bailey.

V pátek se hosté přesunuli lodí do Geirangeru, který je proslulý svými dramatickými fjordy a vodopády, zapsanými na seznamu světového dědictví UNESCO. Plavba, kterou doprovázel lehký oběd, umožnila hostům vychutnat si nádherný výhled na majestátní hory a scenérie, které jsou pro Norsko tak typické.

Svatba plná tajemství

Svatba samotná, která se koná v sobotu, bude privátní a podle norských médií byl hostům nařízen zákaz používání mobilních telefonů a fotoaparátů během obřadu. Navíc nebylo dovoleno nic zveřejňovat na sociálních sítích. Tento krok vyvolal rozruch, zejména mezi norskými novináři, kteří byli vyloučeni z mediálního pokrytí svatby. Exkluzivní práva na zpravodajství získal britský časopis Hello!, což mnohé Nory pobouřilo.

Princezna Märtha Louise a Durek Verrett, kteří oznámili své zasnoubení v roce 2022, jsou dlouhodobě předmětem veřejné debaty. Verrett, který se sám označuje za šamana a duchovního průvodce, je často vnímán s podezřením, zejména kvůli svým kontroverzním výrokům a nekonvenčním metodám.

Kontroverzní minulost princezny

Märtha Louise byla vždy vnímána jako kontroverzní postava v norské monarchii. Již v roce 2002 ztratila titul „Její královská Výsost“, aby mohla začít podnikat. V roce 2007 šokovala Norsko, když oznámila, že je jasnovidka a začala provozovat školu, která měla učit studenty „vytvářet zázraky“ a „komunikovat s anděly“.

Tato její duchovní cesta byla často kritizována, a to i uvnitř samotné královské rodiny. V loňském roce Märtha Louise v rozhovoru pro BBC přiznala, že kvůli svému rozhodnutí vydat se netradiční cestou zažila mnoho „turbulencí“. „V Norsku je být duchovní tabu,“ řekla princezna.

Tradiční obřad navzdory netradičnímu páru

I přes jejich netradiční duchovní přesvědčení se svatební obřad princezny a šamana ponese v tradičním duchu. Obřad bude veden farářkou Margit Lovise Holte podle liturgie Norského církevního obřadu.

Když bylo jejich zasnoubení poprvé oznámeno, norská státní televize NRK uvedla, že Verrett se přestěhuje do Norska, ale nebude mít královský titul. Pár také oznámil, že si zakoupili dům v Norsku. Märtha Louise však byla nucena vzdát se svého patronátu, aby se jasně odlišila od aktivit královského domu.

Kritika a budoucnost královské rodiny

I přesto, že se král Harald v minulosti vyjádřil o Verrettovi pozitivně a popsal ho jako „skvělého chlapa“, který je s rodinou schopný najít společnou řeč, mnozí Norové stále nesouhlasí s tím, že by měl Verrett patřit do královské rodiny. Některé kritiky se objevily i poté, co se jméno a titul princezny objevily na lahvi ginového speciálu vytvořeného na počest svatby.

Tato svatba, kterou sleduje nejen norská veřejnost, ale i světová média, přináší další kapitolu do příběhu norské královské rodiny, která je stejně fascinující, jako je kontroverzní. Zůstává otázkou, jaký vliv bude mít tento sňatek na budoucnost princezny Märthy Louise a na vnímání královské rodiny v norské společnosti.

Sdílejte článek