Český soused Sasko může v neděli zhnědnout. Dere se tam k moci extrémní pravice

Český soused Sasko může v neděli zhnědnout. Dere se tam k moci extrémní pravice

V neděli se v německých spolkových zemích Sasko a Durynsko odehrají volby, které mohou znamenat historický zlom nejen pro Německo, ale i pro celou Evropu. Poprvé v historii má totiž extrémně pravicová strana Alternativa pro Německo (AfD) reálnou šanci nejen vyhrát volby v některé ze spolkových zemí, ale dokonce v ní i převzít vládu. Tato možnost vyvolává obavy nejen v Německu, ale i v sousedních zemích, včetně České republiky.

Vzestup AfD

AfD, která byla založena v roce 2013 původně jako euroskeptická strana, se postupem času přeměnila v sílu, která se otevřeně staví proti imigraci, islámu a některým aspektům moderní demokracie. Strana se těší rostoucí popularitě zejména ve východním Německu, kde mnozí voliči vnímají tradiční politické strany jako odtržené od reality a neodpovídající na jejich obavy a potřeby.

V Sasku, které sousedí s Českou republikou, má AfD nyní reálnou šanci vyhrát volby. Podle průzkumů se strana těší podpoře více než třetiny voličů, což ji staví do pozice hlavního favorita. V Durynsku je situace obdobná, což znamená, že AfD může dosáhnout historického úspěchu ve dvou klíčových spolkových zemích.

Možné důsledky pro Česko a Evropu

Úspěch AfD by měl dalekosáhlé důsledky nejen pro Německo, ale i pro jeho sousedy. Česká republika, která se Saskem sdílí dlouhou hranici, by mohla pocítit změny v bezpečnostní politice a přístupu k přeshraniční spolupráci. Německo jako celek by také mohlo zaznamenat posun v politickém spektru směrem k radikálnější politice, což by mohlo ovlivnit i jednání na úrovni Evropské unie.

Politici v Česku i dalších evropských zemích sledují vývoj situace s obavami. Úspěch AfD by mohl povzbudit i další extrémně pravicové a populistické síly v Evropě, což by mohlo vést k destabilizaci politického prostředí v celé EU.

Volební kampaň a reakce veřejnosti

Volební kampaň v Sasku a Durynsku byla intenzivní a místy velmi vyhrocená. AfD se soustředila na témata, jako je migrace, bezpečnost a kritika současné vlády. Strana se prezentuje jako ochránce „tradičních hodnot“ a slibuje, že bude bránit zájmy „obyčejných Němců“ proti údajné elitě v Berlíně a Bruselu.

Kritici AfD však varují před tím, že strana představuje reálnou hrozbu pro demokracii a základní lidská práva. Mnozí poukazují na to, že AfD využívá strach a nespokojenost obyvatel, aby získala politickou moc, a obávají se, že její vláda by mohla vést k erozi demokratických institucí.

V Sasku a Durynsku se také konaly protesty proti vzestupu AfD, kterých se účastnily tisíce lidí. Mnozí z nich vyjádřili obavy z toho, že úspěch této strany by mohl znamenat návrat do temnějších kapitol německé historie.

Co nás čeká?

Výsledek nedělních voleb bude pečlivě sledován nejen v Německu, ale i v celé Evropě. Pokud AfD skutečně zvítězí a podaří se jí získat kontrolu nad vládou v Sasku nebo Durynsku, může to znamenat zásadní změnu v německé politice. V takovém případě by mohlo dojít k nárůstu napětí nejen mezi Německem a jeho sousedy, ale i uvnitř samotné Evropské unie.

Pro Českou republiku, která sdílí s Německem nejen hranici, ale i řadu společných zájmů a hodnot, by to mohlo znamenat novou éru ve vzájemných vztazích. Jakékoliv změny v politické orientaci Německa by se mohly rychle projevit i v českém prostředí.

Jisté je, že nedělní volby budou mít zásadní dopad na budoucnost nejen Německa, ale i celé Evropy. Ať už volby dopadnou jakkoliv, výsledek bude mít dalekosáhlé důsledky, které se budou ještě dlouho rozebírat.

Sdílejte článek