Česko nikdy nezažilo dobu jaderného temna, říká šéf firmy Škoda JS

Česko nikdy nezažilo dobu jaderného temna, říká šéf firmy Škoda JS

31. srpna 2024 – Když česká vláda oznámila, že výstavbu nových bloků jaderné elektrárny Dukovany povede jihokorejská společnost, šéf firmy Škoda JS František Krček si oddechl. V podcastu Industrial otevřeně přiznal, že tento krok přinesl nejen pocit úlevy, ale také naději, že se projekt dostavby jaderných bloků konečně posune vpřed a dodrží se stanovený harmonogram.

„Byl to opravdu pocit úlevy, že jsme se někam posunuli a že dodržíme harmonogram,“ řekl Krček v rozhovoru. Dodal, že plánovaná dostavba jaderných bloků představuje největší zakázku v historii České republiky, a proto je klíčové, aby vše probíhalo bez zbytečných komplikací.

Krček rovněž zdůraznil, že Česká republika nikdy nezažila „dobu jaderného temna“, tedy období, kdy by byl vývoj a provoz jaderných zařízení zcela pozastaven nebo ohrožen. Naopak, Česko si udržuje stabilní jaderný sektor, který je základem energetické bezpečnosti země. „Naše země má dlouhou tradici v oblasti jaderné energetiky a jsme na ni hrdí. Díky rozhodnutí o Dukovanech můžeme tuto tradici dále rozvíjet,“ uvedl Krček.

Výběr jihokorejské společnosti jako hlavního dodavatele pro nové bloky Dukovan přinesl nejen politické, ale i technické výhody. Podle Krčka byla volba Jižní Koreje krokem správným směrem, protože korejská technologie a zkušenosti v oblasti jaderné energetiky patří mezi špičku ve světě. „Spolupráce s Jihokorejci nám umožní využít nejmodernější technologie a postupy, což je klíčové pro úspěšné dokončení projektu,“ dodal.

Dostavba nových bloků v Dukovanech je nezbytnou součástí plánů České republiky na zajištění dlouhodobé energetické stability a bezpečnosti. Projekt je nejen technicky náročný, ale i politicky citlivý, protože se dotýká strategických zájmů země. „Je to projekt, který ovlivní budoucnost naší energetiky na desítky let dopředu,“ poznamenal Krček.

V rozhovoru také podtrhl význam spolupráce mezi vládou, dodavateli a dalšími zainteresovanými stranami. „Úspěch tohoto projektu závisí na úzké spolupráci všech zúčastněných. Věřím, že se nám společně podaří splnit všechny stanovené cíle a termíny,“ uzavřel Krček.

Dostavba jaderných bloků v Dukovanech je pro Českou republiku klíčovým projektem, který má zajistit energetickou nezávislost a bezpečnost v příštích desetiletích. Rozhodnutí svěřit tuto zakázku jihokorejské společnosti je tak zásadním krokem směrem k budoucnosti české energetiky.

Sdílejte článek