Velký výpadek elektřiny zasáhl hlavní město Venezuely, vláda Madura viní „sabotáž“

Velký výpadek elektřiny zasáhl hlavní město Venezuely, vláda Madura viní „sabotáž“

31. srpna 2024, CARACAS, Venezuela (AP) – V pátek strávili Venezuelané většinu dne v temnotě, když velký výpadek elektřiny vyřadil z provozu hlavní město Caracas a několik dalších států. Vláda prezidenta Nicoláse Madura obvinila z výpadku, který začal kolem 4:50 ráno, „elektrickou sabotáž“.

„Nikdo nám nevezme mír a klid venezuelského lidu,“ napsal ministr komunikací Freddy Nanez v zprávě sdílené s novináři na Telegramu.

Nanez ve hlasové zprávě na Telegramu uvedl, že všech 24 venezuelských států bylo alespoň částečně postiženo. Charakterizoval výpadek jako „zoufalý“ pokus Madurových odpůrců násilně sesadit prezidenta.

„Celá národní vláda byla aktivována, aby překonala tuto novou agresi,“ uvedl.

Po západu slunce byla elektřina v mnoha částech hlavního města obnovena po dni plném sporadických výpadků. Maduro ve večerním vystoupení na státní televizi poděkoval Venezuelanům za trpělivost po chaotickém dni, během kterého byly zavřeny obchody, nemocnice se spoléhaly na záložní generátory a uzavření metra v Caracasu zanechalo desítky tisíc lidí uvízlích.

V roce 2019, během období politických nepokojů, Venezuela trpěla pravidelnými výpadky elektřiny, které vláda téměř vždy připisovala svým odpůrcům, ale energetičtí experti tvrdili, že za nimi stojí požáry poškozující přenosové linky a špatná údržba hydroelektrické infrastruktury země.

Ačkoli se mnoho energetických problémů zmírnilo, protože se ekonomika země stabilizovala, vysoká inflace se zmírnila a de facto dolarizace snížila nedostatek dováženého zboží, vláda i nadále rychle obviňuje své odpůrce za jakékoli narušení. To byl případ i v úterý, kdy výpadek elektřiny ovlivnil Caracas a několik centrálních států.

„Tohle je stálá strategie opozice, nepřátel této země, aby ovlivnila obyvatelstvo,“ prohlásil Diosdado Cabello, nově jmenovaný ministr vnitra, který je považován za druhého nejmocnějšího muže v zemi, po dřívějším výpadku.

Obyvatelé hlavního města vzali páteční výpadek s nadhledem. Doprava během běžně rušné ranní špičky byla lehčí než obvykle a někteří lidé si stěžovali na nemožnost komunikovat s rodinnými příslušníky kvůli výpadku mobilní sítě.

„Myslela jsem si, že elektřina se vrátí, a šla jsem zpátky spát,“ řekla Alejandra Martinez, 25letá prodavačka, když se pokoušela chytit autobus do práce. „Ale když jsem se probudila, uvědomila jsem si, že jde o výpadek.“

Venezuelská energetická síť je silně závislá na přehradě Guri, obrovské hydroelektrické elektrárně, která byla uvedena do provozu koncem 60. let. Elektrický systém je zatížen špatnou údržbou, nedostatkem alternativních zdrojů energie a odlivem inženýrských talentů, když odhadem 8 milionů venezuelských migrantů v posledních letech uprchlo před ekonomickými problémy země.

Sdílejte článek