Nejsme nepřátelé státu, pro Rusy jsme nepracovali, tvrdí. Přesto je odsoudili

Nejsme nepřátelé státu, pro Rusy jsme nepracovali, tvrdí. Přesto je odsoudili

31. srpna 2024 – „Nezasloužím si být tady,“ říká Tetjana Potapenková, která si v současné době odpykává první rok z pětiletého trestu ve vězení nedaleko Dnipra na Ukrajině. Tento výrok by se dal očekávat od mnoha lidí za mřížemi, ale Potapenková neoblomně trvá na tom, že není tím, za koho ji ukrajinský stát považuje. Je jednou ze 62 lidí odsouzených za kolaboraci s nepřítelem v konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem.

Potapenková, stejně jako ostatní odsouzení, se brání obvinění, že by vědomě spolupracovala s ruskými okupačními silami nebo nějakým způsobem zradila svou vlast. Podle jejích slov i výpovědí dalších odsouzených byli mnozí z nich chybně obviněni na základě domněnek nebo nesprávných informací. „Nikdy jsem pro Rusy nepracovala. Miluji svou zemi a nikdy bych jí neublížila,“ zdůrazňuje.

Obvinění z kolaborace jsou na Ukrajině v posledních letech citlivým tématem, protože válka s Ruskem přinesla hluboké rozdělení ve společnosti. Ukrajinská vláda zpřísnila zákony proti těm, kteří jsou považováni za kolaboranty, a často jde o případy, kde je obtížné rozlišit mezi skutečnou spoluprací a chybami či nedorozuměními.

„Byla jsem jen ve špatnou dobu na špatném místě,“ vysvětluje Potapenková, která byla zadržena v oblasti kontrolované ruskými silami. Tvrdí, že její přítomnost tam byla čistě náhodná a že neměla žádný úmysl spolupracovat s okupanty.

Právníci a lidskoprávní organizace poukazují na to, že mnohé případy odsouzení za kolaboraci jsou postaveny na neúplných nebo nepodložených důkazech. Mnoho obviněných, včetně Potapenkové, tvrdí, že byli odsouzeni na základě výpovědí svědků, kteří je osobně neznají, nebo na základě okolností, které byly špatně interpretovány.

Potapenková nyní čeká na možnost odvolání, ale vyhlídky nejsou příliš optimistické. „Snažím se věřit, že se pravda ukáže, ale vím, že situace je složitá,“ říká. Její rodina i přátelé ji podporují, ale zároveň čelí tlaku veřejnosti, která je často nekompromisní vůči těm, kdo jsou označeni za zrádce.

„Je důležité, aby spravedlnost byla vykonávána nestranně a s ohledem na všechna fakta,“ tvrdí zástupce jedné z lidskoprávních organizací, který sleduje její případ. „V době války je snadné udělat unáhlené závěry, ale je nezbytné zajistit, aby nikdo nebyl nespravedlivě potrestán.“

Případ Tetjany Potapenkové a dalších podobně obviněných je připomínkou toho, jak složité a citlivé mohou být otázky spravedlnosti v době války. Ukrajina se snaží udržet svou suverenitu a bezpečnost, ale zároveň čelí výzvám spojeným s ochranou lidských práv a zajištěním spravedlivého procesu pro všechny své občany.

Sdílejte článek