Poslanec jako oddávající. Nejvíc svateb od ledna stihl Babiš

Poslanec jako oddávající. Nejvíc svateb od ledna stihl Babiš

31. srpna 2024 – Letní svatební sezona se pomalu blíží ke konci a poprvé v historii měli poslanci a senátoři možnost oddávat novomanžele díky novele zákona o matrikách, která nabyla účinnosti letos v lednu. Tuto novou pravomoc zatím využilo několik zákonodárců, přičemž nejaktivnější se ukázal být bývalý premiér a současný poslanec Andrej Babiš (ANO).

Novelu, která rozšířila pravomoci poslanců a senátorů o možnost oddávat, prosadila poslankyně Eliška Olšáková (STAN). Ta nyní hodnotí, jak se novinka v praxi osvědčila. „Zatím mám od kolegů ve Sněmovně pozitivní ohlasy. Využívání této pravomoci je přesně takové, jak se očekávalo – jedná se o ojedinělé případy, žádnou masovou záležitost,“ uvedla Olšáková.

Andrej Babiš, který má na svém kontě nejvíce oddaných párů mezi poslanci, se svým novým „koníčkem“ netají. Na svých sociálních sítích pravidelně sdílí fotografie a dojmy z obřadů, které vedl. „Je to pro mě čest, že můžu být součástí tak významného okamžiku v životech lidí,“ napsal Babiš po jedné z nedávných svateb.

Podle Olšákové se ukazuje, že poslanci a senátoři mají o tuto roli zájem, ale nejde o žádný boom. „Ze sociálních sítí mi přijde, že oddává hlavně Andrej Babiš,“ dodává s úsměvem Olšáková. Někteří zákonodárci si tuto možnost ponechávají spíše pro výjimečné příležitosti, kdy chtějí například oddat blízké přátele nebo členy rodiny.

Tato novela zákona o matrikách byla původně zamýšlena jako gesto směrem k občanům, kteří si přáli být oddáni osobností z politického života. Sám akt oddání se stal symbolickým gestem, které posiluje vztah mezi politiky a veřejností. Přesto však zůstává především záležitostí starostů a matrikářů, kteří nadále oddávají naprostou většinu novomanželů.

Jak ukazují první měsíce od zavedení novely, poslanci a senátoři se do této nové role zapojují spíše zřídka, což je v souladu s původním očekáváním. Jak se ale blíží konec letní svatební sezony, je pravděpodobné, že se počet oddávajících politiků ještě mírně zvýší, zejména v případech, kdy budou chtít splnit osobní přání svých voličů nebo blízkých.

Andrej Babiš, který svými aktivitami na sociálních sítích tuto novinku zviditelnil, zatím zůstává nejvýraznější osobností mezi politiky-oddávajícími. Jeho angažovanost v této roli však ukazuje, že i politici mohou být součástí osobních a radostných momentů života občanů, což může přispět k jejich popularitě.

Sdílejte článek