Peruc láká na unikátní výstavu: Fillova díla, čínské poklady a Sudkovy fotografie

Peruc láká na unikátní výstavu: Fillova díla, čínské poklady a Sudkovy fotografie

31. srpna 2024 – Nově zrekonstruovaná Pamětní síň Emila Filly na zámku v Peruci na Lounsku znovu otevírá své brány pro veřejnost. Poslední srpnovou sobotu byla slavnostně zahájena výstava s názvem Orel rozsápe orla, která přináší návštěvníkům jedinečný pohled na pozdní díla Emila Filly, doplněná o vzácné ukázky z jeho sbírky čínského umění a fotografie slavného Josefa Sudka.

Emil Filla, významný český malíř a sochař, zanechal v Peruci hlubokou stopu. Nová výstava se zaměřuje na jeho pozdní tvorbu, která je plná výrazných motivů a symboliky. Návštěvníci mohou obdivovat nejen Fillova díla, ale také vzácné artefakty čínského umění, které Filla sbíral s velkým nadšením a které ho inspirovaly v jeho vlastní tvorbě.

Výstavu doplňují fotografie Josefa Sudka, který byl Fillovým blízkým přítelem. Sudkovy snímky, které zachycují nejen Fillu samotného, ale i atmosféru doby, ve které oba umělci tvořili, dodávají celé expozici osobní a intimní rozměr. Sudkovy fotografie jsou známé svou jedinečnou schopností zachytit světlo a stín, což krásně kontrastuje s Fillovými barvami a tvary.

Peruc tak opět láká milovníky umění na nevšední zážitek, který spojuje malbu, sochařství, fotografii i starobylé umění z Dálného východu. Zámek, který prošel rozsáhlou rekonstrukcí, nabízí nejen nově zrenovované prostory, ale také možnost prohlédnout si díla, která jsou hluboce zakořeněna v české kulturní historii.

Kurátoři výstavy doufají, že expozice přitáhne nejen znalce umění, ale i širokou veřejnost. „Fillova díla jsou plná emocí a hlubokého vnitřního světa, který může oslovit každého. Spojení s čínským uměním a Sudkovými fotografiemi dodává výstavě unikátní charakter,“ uvedla jedna z kurátorek.

Pro návštěvníky, kteří se chtějí ponořit do světa Emila Filly a jeho uměleckého odkazu, je tato výstava v Peruci neopakovatelnou příležitostí. Výstava Orel rozsápe orla potrvá několik měsíců a slibuje, že se stane jedním z hlavních kulturních lákadel regionu v letošním roce.

Sdílejte článek