Ministerstvo financí navrhlo vládě rozpočet se schodkem 230 miliard

Ministerstvo financí navrhlo vládě rozpočet se schodkem 230 miliard

1. září 2024

Ministerstvo financí v sobotu představilo vládě návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem ve výši 230 miliard korun. Tento návrh pokračuje v trendu postupného snižování deficitu, který byl na letošní rok plánován na 252 miliard korun, zatímco loňský rozpočet skončil schodkem 288,5 miliardy korun.

Navrhovaný rozpočet počítá s růstem rozpočtových příjmů o 7,5 procenta, což by mělo přinést celkovou částku 2,086 bilionu korun. Výdaje státního rozpočtu by měly stoupnout o 5,7 procenta na 2,316 bilionu korun. Tyto navýšené příjmy by měly být částečně výsledkem lepšího výběru daní a hospodářského růstu, který ministerstvo předpokládá.

Ministr financí zdůraznil, že i přes pokračující snižování deficitu zůstává vláda odhodlaná podporovat klíčové oblasti, jako jsou zdravotnictví, školství a sociální zabezpečení. „Naší prioritou je zajistit stabilitu a udržitelnost veřejných financí, aniž bychom ohrozili klíčové veřejné služby,“ uvedl ministr na tiskové konferenci.

Návrh rozpočtu nyní čeká na projednání a schválení vládou, po kterém bude předložen k projednání v Poslanecké sněmovně. Očekává se, že návrh rozpočtu vyvolá širokou diskusi mezi vládními stranami i opozicí, která se již nechala slyšet, že schodek považuje za stále příliš vysoký. Někteří opoziční politici kritizují vládu za nedostatečné snížení výdajů a varují před rostoucím zadlužením země.

Ministerstvo financí však trvá na tom, že současná strategie postupného snižování deficitu je v souladu s potřebami ekonomiky a zajišťuje stabilní růst. „Předložený rozpočet je výsledkem pečlivého vyvážení mezi potřebou investovat do budoucnosti a odpovědným přístupem k veřejným financím,“ dodal ministr.

Rozpočet na příští rok bude jedním z klíčových témat, která budou formovat politickou agendu v nadcházejících měsících. Schválení návrhu a následná implementace bude mít zásadní dopad na ekonomické směřování země a schopnost vlády plnit své závazky vůči občanům.

Sdílejte článek