Celebrita „ruský špión“: Velryba Hvaldimir nalezena mrtvá v norských vodách

Celebrita „ruský špión“: Velryba Hvaldimir nalezena mrtvá v norských vodách

Bílá beluga jménem „Hvaldimir“, která byla poprvé spatřena v Norsku nedaleko ruských vod s postrojem, jenž vyvolal spekulace, že by mohla být špiónem z Moskvy, byla nalezena mrtvá.

Norská veřejnoprávní stanice NRK informovala, že tělo velryby bylo v sobotu nalezeno plovoucí v zátoce Risavika v jižním Norsku otcem a synem, kteří tam rybařili.

Beluga, jejíž jméno vzniklo spojením norského slova pro velrybu — hval — a křestního jména ruského prezidenta Vladimira Putina, byla vyzdvižena z vody jeřábem a převezena do blízkého přístavu, kde ji odborníci prozkoumají.

„Bohužel jsme nalezli Hvaldimira plovoucího na moři. Zemřel, ale příčina smrti zatím není jasná,“ řekl mořský biolog Sebastian Strand pro NRK a dodal, že na těle velryby nebyla viditelná žádná závažná zranění.

Strand, který sledoval Hvaldimirova dobrodružství poslední tři roky jménem neziskové organizace Marine Mind se sídlem v Norsku, uvedl, že ho náhlá smrt velryby hluboce zasáhla.

„Je to naprosto hrozné,“ řekl Strand. „Ještě v pátek byl v dobrém stavu. Musíme zjistit, co se mohlo stát.“

Tato velryba, dlouhá 4,2 metru a vážící 1 225 kilogramů, byla poprvé spatřena rybáři u severního ostrova Ingøya nedaleko arktického města Hammerfest v dubnu 2019. Na sobě měla postroj, který vypadal jako úchyt pro malou kameru, a přezku označenou textem „Equipment St. Petersburg“.

Tato skutečnost vyvolala spekulace, že beluga by mohla být „špionážní velrybou“. Odborníci uvedli, že ruské námořnictvo je známé tím, že cvičí velryby pro vojenské účely.

Během let byla beluga spatřena v několika norských přímořských městech a brzy bylo zřejmé, že je velmi ochočená a ráda si hraje s lidmi, jak uvedla NRK.

Nezisková organizace Marine Mind uvedla na svých stránkách, že Hvaldimir měl velký zájem o lidi a reagoval na ruční signály.

„Na základě těchto pozorování se zdá, že Hvaldimir dorazil do Norska po překročení hranic z ruských vod, kde se předpokládá, že byl držen v zajetí,“ uvedla organizace.

Norská média spekulovala o tom, zda by Hvaldimir nemohl být používán v Rusku jako „terapeutická velryba“ či k jiným účelům.

Sdílejte článek