Tisíce Turků protestují proti kontroverznímu zákonu na odstranění toulavých psů

Tisíce Turků protestují proti kontroverznímu zákonu na odstranění toulavých psů

Istanbul, 2. září 2024 – V neděli se v Istanbulu shromáždily tisíce demonstrantů, aby vyjádřily svůj nesouhlas s nově přijatým zákonem, který podle kritiků povede k masovému zabíjení toulavých psů po celé zemi.

Nový zákon, schválený minulý měsíc, má za cíl odstranit miliony toulavých psů z tureckých ulic s odvoláním na bezpečnostní rizika. Zastánci práv zvířat se však obávají, že tento krok povede k rozsáhlému vyhubení psů nebo jejich umístění do přeplněných a nezdravých útulků, kde budou trpět.

Prezident Recep Tayyip Erdogan obhajoval tento zákon jako nezbytné opatření k řešení „problému toulavých psů“ v Turecku.

Nedělní protesty v Istanbulu byly však důkazem toho, že mnoho Turků s tímto rozhodnutím nesouhlasí. Demonstranti nesli transparenty s nápisy jako „útulky jsou tábory smrti“ a „odvolejte krvavý zákon“ a požadovali okamžité zrušení nového zákona.

„Chceme, aby byl tento zákon okamžitě stažen,“ uvedl pro agenturu AP 64letý demonstrant Hasan Kizilyatak. „Toulaví psi jsou živé bytosti, stejně jako my. Jsme zde, protože jsme proti jejich vyhubení.“

Mezi protestujícími byla také 55letá Ayten Arslan, která přiznala, že podporuje prezidenta Erdogana, ale přesto se rozhodla připojit k demonstraci. „Stejně jako jsme stáli za naším prezidentem 15. července 2016, kdy došlo k pokusu o puč, jsme zde i pro toulavé zvířata,“ řekla pro AP. „Jako podporovatelka AKP říkám, že tento zákon je krvavý.“

Kontroverzní zákon rozděluje společnost

Nový zákon vyvolal v Turecku bouřlivé diskuse. Zatímco někteří lidé jej podporují s ohledem na bezpečnostní aspekty, mnozí občané a organizace na ochranu zvířat se obávají, že tento krok povede k nehumánnímu zacházení s toulavými psy. V Turecku žije odhadem několik milionů toulavých psů, kteří jsou běžnou součástí městského života.

Kritici zákona tvrdí, že by vláda měla místo toho investovat do programů kastrace a očkování psů, aby se snížila populace toulavých zvířat bez nutnosti jejich likvidace. Takové programy byly v minulosti v některých tureckých městech úspěšně zavedeny a přinesly pozitivní výsledky.

Někteří aktivisté také poukazují na to, že nová legislativa může vést k přelidnění již tak přeplněných útulků, kde jsou často nedostatečné podmínky pro péči o zvířata.

Protesty v Istanbulu nejsou prvními svého druhu. Od doby, kdy byl zákon schválen, se po celé zemi konaly různé demonstrace a petice, které požadují jeho zrušení. Opozice proti zákonu ukazuje, jak hluboce je otázka ochrany zvířat zakořeněna v turecké společnosti, kde jsou toulaví psi považováni za součást národního kulturního dědictví.

Další kroky a budoucnost zákona

Přestože protesty nabírají na síle, turecká vláda zatím neprojevila ochotu zákon revidovat nebo stáhnout. Prezident Erdogan zdůrazňuje, že zákon byl přijat pro zajištění veřejné bezpečnosti, ale jeho kritici požadují humánnější přístup k řešení problému toulavých psů.

Jak se situace bude vyvíjet, závisí nejen na pokračujícím tlaku veřejnosti, ale i na reakci mezinárodních organizací na ochranu zvířat, které mohou vyvinout další tlak na tureckou vládu.

Prozatím však zůstává otázka toulavých psů v Turecku tématem, které rozděluje společnost a vyvolává silné emoce.

Sdílejte článek