Hypotéky zůstávají drahé: Naděje na pokles úroků se rozplývají

Hypotéky zůstávají drahé: Naděje na pokles úroků se rozplývají

Hypoteční trh v Česku nadále čelí vysokým úrokovým sazbám, které překonávají hranici pěti procent. K 5. září 2024 činila průměrná úroková sazba hypoték 5,38 %, jak ukazuje Swiss Life Hypoindex. Prognózy, že by úroky ke konci roku mohly klesnout pod čtyři procenta, se nyní jeví jako nereálné. Přestože některé banky lákají klienty na úrokové sazby od 3,99 %, reálné nabídky na trhu se nadále pohybují kolem pěti procent.

Proč úrokové sazby neklesají?

Důvodem, proč hypotéky zůstávají drahé, je podle odborníků především skutečnost, že české banky zahrnují do úroků přirážky, které jim mají kompenzovat náklady spojené s předčasným splacením hypotéky mimo fixaci. Tyto náklady nesou i klienti, kteří nemají v plánu své úvěry předčasně splatit. To má za následek pomalejší snižování sazeb, než by bylo možné za jiných okolností.

Jiří Sýkora, analytik společnosti Swiss Life Select, varuje, že vyšší úroky pravděpodobně přetrvají i v roce 2025. I když některé predikce hovořily o poklesu sazeb na čtyři procenta, nyní se očekává spíše jejich setrvání na současné úrovni, přičemž by mohly mírně klesnout až v příštím roce.

Dopad na nemovitosti a domácnosti

Vyšší úrokové sazby však mají i jeden pozitivní efekt – brzdí růst cen nemovitostí. Pokud by sazby klesaly rychleji, zvýšil by se zájem o nové hypotéky, což by vedlo ke zvýšení cen nemovitostí. V současné době proto lze očekávat spíše stagnaci cen nebo jen mírný růst, což může být pro některé kupující výhodné​.

Přesto je pro mnoho českých rodin splácení hypotéky značnou zátěží. Například měsíční splátka úvěru ve výši 3,5 milionu korun na 25 let s průměrnou sazbou 5,38 % činí aktuálně přes 21 000 korun. Ačkoli došlo k mírnému snížení splátek od začátku roku, kdy splátky dosahovaly více než 22 500 korun, pro většinu domácností zůstává financování vlastního bydlení náročné.

Rostoucí zájem o hypotéky

Navzdory vysokým úrokům však český hypoteční trh zažívá oživení. Po dvou letech utlumené poptávky se zájem o hypotéky vrátil, což potvrzují i hypoteční poradci. „Zaznamenáváme obrovský nárůst zájmu o financování bydlení,“ říká David Eim, místopředseda představenstva Gepard Finance. Tento zájem souvisí s potřebou stabilního bydlení, a to i přes vysoké splátky​.

Změna vnímání vlastnictví bydlení

Průzkum finančně poradenské skupiny Partners z letošního srpna ukázal, že náhled Čechů na bydlení se za posledních pět let výrazně změnil. Zatímco v roce 2019 tři čtvrtiny respondentů upřednostňovaly bydlení ve vlastním, dnes si to myslí jen 43 % lidí. Větší podíl domácností se nyní kloní k nájemnímu bydlení, které považují za flexibilnější a méně zatěžující​.

Výhled do budoucna je nejistý. I když by mohlo dojít k mírnému poklesu úrokových sazeb, hypotéky pravděpodobně zůstanou nákladné, což bude mít dlouhodobý dopad na dostupnost bydlení pro mnoho českých rodin.

Sdílejte článek