Moderní sportovní triky: Jsou skutečně efektivní i pro amatéry?

Moderní sportovní triky: Jsou skutečně efektivní i pro amatéry?

S rozmachem vrcholového sportu se stále častěji objevují různé triky a metody, které sportovci používají ke zlepšení výkonu. Od řezání fotbalových ponožek po nošení chladicích vest během cyklistických závodů, některé techniky jsou překvapivé, jiné očekávané. Otázkou však zůstává: Měly by se tyto metody využívat i na amatérské úrovni? Podívejme se blíže na několik populárních sportovních „hacků“ a co o nich říkají odborníci.

Řezání fotbalových ponožek

Jedním z nejdiskutovanějších fenoménů během Eura 2024 bylo, proč hráči jako Jude Bellingham a Bukayo Saka řežou otvory do svých ponožek. Chris Hattersley, fyzioterapeut z Premier League, vysvětluje, že profesionálové často dostávají nové a velmi těsné ponožky před každým zápasem. Tyto ponožky se během zápasu mohou ještě více stahovat kvůli zvýšenému průtoku krve, což může vést k pocitu necitlivosti nebo křečím. Řezání otvorů pomáhá ulevit od tlaku.

Pro průměrného fotbalistu to ale není nutné. Amatérští hráči nenosí nové ponožky každý zápas, takže se jejich ponožky přirozeně povolují. Mnohem důležitější tip pro amatéry je podle Hattersleyho používání protiskluzových ponožek. Fotbalisté často oddělují část ponožky na chodidle a nosí speciální protiskluzové ponožky, aby zabránili tvorbě puchýřů a zlepšili stabilitu.

Wiping the Table – stíraní rukou v ping-pongu

Možná jste si během olympijských her všimli, že hráči stolního tenisu si často mezi body otírají ruce o stůl. Gavin Evans, výkonový ředitel pro tým GB, vysvětluje, že jde o jedno z nejrychlejších sportovních odvětví, kde se průměrná tepová frekvence hráčů pohybuje kolem 155 tepů za minutu. Hráčům se velmi potí ruce a otření dlaní o stůl pomáhá zabránit prokluzování pálky.

I amatérští hráči mohou z této techniky profitovat. „Většina hráčů se i na rekreační úrovni velmi zahřeje, takže otření rukou o stůl může být užitečné,“ říká Evans.

Opasky pro vzpěrače

Profesionální vzpěrači často používají široké opasky, zejména při těžkých zdvizích. Tyto opasky poskytují podporu bederní páteři a umožňují lepší stabilizaci trupu, vysvětluje Jenny Tong, vzpěračka z týmu GB. Opasek funguje tím, že zvyšuje tlak v jádru těla, což poskytuje stabilitu během zdvihu.

Pro běžné návštěvníky posilovny však opasek nemusí být nutný při nižších vahách. „Neměli byste se na opasek příliš spoléhat, protože byste tak neumožnili svým vnitřním svalům správně se rozvíjet,“ radí Tongová. Opasek by měl být používán jen při zvedání více než 85 % vaší maximální váhy.

Chladicí vesty pro cyklisty

Během závodů v horkém létě, jako je Tour de France, profesionální cyklisté často nosí chladicí vesty před a po závodě, aby udrželi tělesnou teplotu pod kontrolou. Alex Dowsett, bývalý profesionální cyklista, vysvětluje, že každý stupeň zvýšení tělesné teploty může způsobit pokles výkonu.

Pro amatérské cyklisty však chladicí vesta není nezbytná. Mnohem efektivnější je zamrazit si lahve s vodou nebo na sebe v případě přehřátí jednoduše vylít vodu. „Proudění vzduchu na mokré pokožce skvěle odvádí teplo z těla,“ říká Dowsett.

Náplast pro gymnastiku

Gymnasti často používají dvě různé náplasti: kineziologickou, která podporuje pohyb a stimuluje receptory ve svalech, a pevnou, která chrání kotníky nebo zápěstí při přistání po vysokých skocích. Podle Ruddyho Farquharsona, odborníka na rehabilitaci z britského gymnastického týmu, může tapování pomoci předejít zraněním i u amatérských sportovců. Nicméně je důležité se poradit s odborníkem, aby byl zvolen správný typ náplasti.

Zatímco některé triky používané profesionály mají jasný vědecký základ a mohou být přínosné i pro amatéry, jiné jsou spíše specifické pro vrcholový sport. Například použití chladicích vest je pro běžného cyklistu přehnané, ale zamrazená lahev s vodou nebo správná technika tapování může mít smysl. Základem je porozumět svému tělu a vědět, kdy je vhodné sáhnout po metodách používaných profesionály.

Sportovní výkonnost je komplexní věda a neexistuje univerzální řešení. Nicméně každý může profitovat z toho, když se inspiruje technikami vrcholových sportovců a přizpůsobí je svým vlastním potřebám a podmínkám.

Sdílejte článek