Srpen 2024 představí modrý úplněk

Srpen 2024 představí modrý úplněk

Srpen 2024 přinese nebeský úkaz, který patří k těm vzácnějším – modrý superúplněk. Tento jev je nejen fascinující z astronomického hlediska, ale také láká zájemce o astrologii a duchovní vědy. Co je vlastně modrý úplněk, kdy k němu dojde a proč je tak zvláštní?

Co je modrý úplněk?

Modrý úplněk je jev, ke kterému dochází poměrně zřídka. Na rozdíl od běžného úplňku, který nastává jednou za lunární cyklus (přibližně každých 29,5 dní), modrý úplněk označuje situaci, kdy v jednom kalendářním měsíci nastanou dva úplňky, nebo když se v jednom ročním období objeví čtyři úplňky namísto obvyklých tří. Srpen 2024 bude svědkem právě tohoto vzácného jevu, a to konkrétně 19. srpna.

Pojem „modrý úplněk“ nemá nic společného se skutečnou barvou Měsíce. Tento termín vznikl z anglického idiomu „once in a blue moon“, který se používá pro označení něčeho vzácného nebo výjimečného. Modrý úplněk tedy představuje mimořádný astronomický úkaz, který nastává přibližně jednou za dva až tři roky.

Modrý úplněk v srpnu 2024 je ještě zajímavější, protože jde zároveň o superúplněk. Superúplněk nastává tehdy, když se Měsíc nachází na své oběžné dráze nejblíže k Zemi, což se nazývá perigeum. V tomto případě se Měsíc zdá na obloze větší a jasnější než obvykle. V srpnu 2024 se Měsíc přiblíží k Zemi na vzdálenost přibližně 364 000 kilometrů, což znamená, že bude o 13 % větší a asi o 30 % jasnější než běžný úplněk.

Pojem „modrý úplněk“ nemá nic společného se skutečnou barvou Měsíce. Tento název vznikl v anglicky mluvících zemích, kde se používá idiom „once in a blue moon“. Tento výraz znamená něco, co se děje velmi zřídka, podobně jako vzácné modré Měsíce na obloze. V českém prostředí bychom tento pojem mohli přeložit jako „jednou za uherský rok“.

Historie tohoto označení sahá do 19. století, kdy se termín objevil ve farmářských ročenkách v Severní Americe. Tehdy sloužil k označení třetího úplňku v jednom ročním období, kdy se objevily čtyři úplňky místo obvyklých tří.

Astronomové očekávají, že tento superúplněk nabídne skutečně magickou podívanou. Přestože se Měsíc neobarví do modra, jak by mohl název napovídat, jeho jasnost a velikost jistě zaujme každého, kdo se podívá na noční oblohu.

Kdy a jak sledovat modrý superúplněk?

Modrý superúplněk v srpnu 2024 nastane 19. srpna ve 20:28 hodin středoevropského letního času. Tento okamžik bude ideální pro pozorování, zejména pokud budete mít možnost sledovat východ Měsíce nad obzorem. Právě při východu Měsíce dochází k optické iluzi, kdy se Měsíc jeví ještě větší než ve své zenitové poloze.

Modrý úplněk není běžným jevem. Jak už bylo zmíněno, dochází k němu jednou za dva až tři roky. Z toho důvodu je považován za vzácný úkaz, který se často stává předmětem zájmu nejen astronomů, ale i široké veřejnosti. Poslední modrý úplněk jsme mohli pozorovat v říjnu 2020, a další po tom srpnovém v roce 2024 nás čeká až v roce 2026.

Nejlepší podmínky pro pozorování budou na místech s jasnou oblohou, bez rušivého světelného znečištění. Pokud počasí dovolí, bude modrý superúplněk viditelný pouhým okem, ale pro ještě lepší zážitek se doporučuje použít dalekohled.

Astronomický význam modrého superúplňku

Astronomové sledují modrý superúplněk s velkým zájmem, přestože termíny jako „modrý úplněk“ a „superúplněk“ nejsou oficiálními astronomickými pojmy. Z vědeckého hlediska se jedná o zajímavý jev, který může poskytnout cenné údaje o dynamice Měsíce a jeho vlivu na Zemi.

Superúplněk, kdy je Měsíc v perigeu, poskytuje možnost studovat různé jevy spojené s gravitačními silami mezi Zemí a Měsícem. Zvýšená jasnost Měsíce umožňuje také lepší podmínky pro pozorování a fotografování měsíčního povrchu, což je důležité pro vědecký výzkum.

Zároveň je modrý superúplněk příležitostí pro popularizaci astronomie mezi širokou veřejností. Takovéto úkazy přitahují pozornost médií a veřejnosti, což může podpořit zájem o astronomii a vesmírnou vědu.

Jak modrý úplněk ovlivňuje lidskou psychiku?

Úplňky obecně bývají spojovány s různými vlivy na lidskou psychiku a tělesné zdraví. Mnozí lidé uvádějí, že během úplňků mají problémy se spánkem, zažívají zvýšenou úzkost nebo se cítí emocionálně rozkolísaní. Astrologové věří, že Měsíc má silný vliv na lidské emoce a podvědomí, a úplněk je pak obdobím, kdy se tyto vlivy nejvíce projevují.

V případě modrého superúplňku, který je spojen se zvýšenou jasností a velikostí Měsíce, se tyto vlivy mohou ještě zesílit. Někteří lidé mohou pociťovat zvýšenou nervozitu, neklid nebo podrážděnost. Jiní mohou zažívat intenzivní sny, které mohou být zvláště živé a emocionálně nabité.

Astrologové také poukazují na to, že úplněky jsou často obdobím, kdy dochází k uzavírání určitých kapitol v životě, a modrý úplněk v tomto ohledu představuje ještě silnější energii změn a transformace.

Modrý úplněk a jeho vliv na přírodu

Vliv Měsíce na Zemi není omezen jen na lidskou psychiku. Měsíc ovlivňuje také přírodu, zejména prostřednictvím svých gravitačních sil, které jsou zodpovědné za příliv a odliv oceánů. Během superúplňků dochází k výraznějším přílivovým jevům, což může mít dopady na mořské ekosystémy.

Zvířata jsou také citlivá na změny způsobené úplňkem. Některé druhy, jako například želvy nebo korýši, se orientují podle měsíčního svitu, a úplněk může ovlivnit jejich chování, například při kladení vajec nebo hledání potravy.

Jaký vliv má modrý úplněk na jednotlivá znamení zvěrokruhu podle astrologů?

V astrologii má každý úplněk specifický vliv na jednotlivá znamení zvěrokruhu. Srpnový modrý superúplněk bude mít silný dopad zejména na znamení Vodnáře, neboť tento úplněk spadá právě do tohoto znamení. Vodnáři mohou očekávat období plné intenzivních emocí, změn a nových výzev. Tento úplněk jim může přinést nové příležitosti, ale zároveň i nutnost čelit důležitým rozhodnutím.

Lvi, kteří jsou opačným znamením Vodnáře, budou také pod silným vlivem tohoto úplňku. Může to být období, kdy budou muset přehodnotit své plány a vztahy. Mohou zažívat zvýšený tlak na to, aby se přizpůsobili novým okolnostem.

Znamení Blíženců a Vah, která také spadají pod vzdušný element, budou čelit výzvám souvisejícím s jejich vztahy a komunikací. Mohou se objevit nečekané situace, které budou vyžadovat rychlé a promyšlené reakce.

Na druhé straně, znamení jako Býk, Panna a Kozoroh mohou pociťovat vliv tohoto úplňku ve své profesní oblasti. Mohou se setkat s novými příležitostmi, ale zároveň i s výzvami, které budou vyžadovat jejich plnou pozornost a odhodlání.

Sdílejte článek