Nová verze nejlevnějšího iPhonu SE možná již příští týden

Nová verze nejlevnějšího iPhonu SE možná již příští týden

Praha, 4. září 2024 – Apple se chystá odhalit nové generace svých ikonických telefonů, a to již příští týden. Vedle očekávané řady iPhonů 16 by však fanoušky Applu mohla potěšit i další novinka – nová verze iPhonu SE, která by měla přinést výkon nejnovějších modelů za dostupnější cenu. Informace pochází od renomovaného analytika Marka Gurmana z Bloombergu, který tvrdí, že premiéra nového modelu SE je na spadnutí.

Co přinese nový iPhone SE?

iPhone SE je pro Apple strategicky významný model. Jedná se o nejlevnější vstupenku do světa iOS, který nabízí vynikající poměr cena/výkon a díky své nižší ceně má potenciál oslovit zákazníky, kteří dosud využívali konkurenční telefony s Androidem. Poslední generace tohoto modelu byla představena v roce 2022 a sdílela výkonný procesor s tehdejší špičkovou řadou iPhone 13.

Nová generace SE by měla pokračovat v tomto trendu, kdy Apple do staršího designu vloží moderní technologie. Přestože nový SE vypadá jako starší modely iPhonů, například iPhone 8, uvnitř má být vybaven moderním procesorem Apple A15 Bionic, který zajišťuje vynikající výkon, podporu 5G a delší životnost operačního systému iOS.

Cena jako hlavní výhoda

Jedním z hlavních lákadel iPhonu SE je jeho cena. V oficiálním obchodě Applu stojí aktuální model SE 12 990 Kč, ale na českém trhu lze tento model sehnat už od 9290 Kč. Díky této dostupnosti se iPhone SE často stává konkurentem i pro levnější telefony s Androidem a oslovuje uživatele, kteří chtějí vstoupit do světa iPhonů, ale nechtějí investovat do dražších modelů.

Nízké ceny jsou možné díky strategii Applu využívat starší těla a designy, ale kombinovat je s novými a výkonnými součástkami. Tento přístup umožňuje Applu snižovat výrobní náklady, aniž by obětoval výkon a funkčnost.

Očekávaná premiéra

Apple již potvrdil, že v pondělí 9. září uspořádá velkou tiskovou konferenci, která tradičně začíná v 19:00 hodin středoevropského času. Přestože společnost zatím neprozradila konkrétní detaily o tom, co na konferenci představí, načasování naznačuje, že by se mělo jednat právě o nové iPhony. Pokud se informace o novém SE potvrdí, bylo by to poprvé, co Apple odhaluje tento model současně s premiérou vlajkových lodí. Doposud Apple představoval SE na samostatných akcích, aby nezastínil hlavní novinky.

Omezení a kompromisy

I když je iPhone SE cenově dostupný a nabízí skvělý výkon, najdou se i některé kompromisy. Aktuální verze SE má například 4,7palcový Retina displej s velkými rámečky nad a pod obrazovkou, což působí zastarale ve srovnání s modernějšími modely, jako je iPhone 13, který má displej pokrývající téměř celou čelní stranu telefonu. Navíc, zatímco dražší modely mají OLED panely s výrazně lepší kvalitou obrazu, iPhone SE si musí vystačit se standardní technologií Retina.

Budoucnost iPhonu SE

Pokud Apple skutečně představí novou generaci iPhonu SE společně s řadou iPhone 16, bude zajímavé sledovat, jak tento model ovlivní trh. Nižší cena a vysoký výkon mohou oslovit širokou škálu uživatelů, zejména těch, kteří chtějí moderní telefon za rozumnou cenu. iPhone SE je také atraktivní pro uživatele, kteří si cení kompaktnějších rozměrů, což je u dnešních velkých modelů stále méně běžné.

S ohledem na rostoucí konkurenci na trhu chytrých telefonů bude zajímavé sledovat, jaký vliv bude mít nová generace SE na prodeje Applu a zda se jí podaří zopakovat úspěch předchozích modelů.

Sdílejte článek