Amsterdam plánuje omezit květináče ve veřejném prostoru, obyvatelé reagují s nepochopením

Amsterdam plánuje omezit květináče ve veřejném prostoru, obyvatelé reagují s nepochopením

Obyvatelé Amsterodamu jsou v posledních dnech svědky neobvyklého opatření místních úřadů, které se rozhodly bojovat proti nadměrnému počtu květináčů na ulicích města. Tato akce, nazvaná v médiích „Operace květináč“, si klade za cíl omezit počet květináčů před domy na pouhé dva na jednoho obyvatele, přičemž tyto květináče nesmějí být větší než 50 x 50 centimetrů a musí být vyrobeny z udržitelných materiálů. Toto opatření má podle městských úřadů zlepšit přístupnost pro lidi s pohybovými omezeními a rodiče s kočárky.

Problém „džungle“ květináčů

Podle šéfky centrální městské části, Amélie Strens, vedly ke vzniku tohoto pravidla rostoucí obavy z omezení veřejného prostoru a problémy s nepořádnými a zanedbanými květináči. „Květináče, které už neplní svůj účel, nezdobí ulice a navíc brání volnému průchodu,“ uvedla Strens na jednání městské rady. Tým městských zaměstnanců provedl inventarizaci a odhalil více než 900 květináčů, které podle nich přestaly být estetické a přispívají ke zhoršení přístupnosti​.

Město plánuje květináče, které budou považovány za překážející, označit nálepkou s textem „Patřím někomu? Adoptuj mě!“. Pokud na výzvu nikdo nezareaguje během šesti týdnů, úřady je odstraní. Opatření míří především na květináče umístěné na parkovacích místech nebo pod stromy.

Obyvatelé reagují rozpačitě

Tento krok ale vyvolal mezi obyvateli bouřlivé reakce. Někteří jsou překvapeni, že se město zaměřuje na květináče, zatímco mnohem větší problémy způsobují například opuštěná kola nebo přeplněné zahrádky kaváren. Někteří obyvatelé se domnívají, že by město mělo spíše podporovat zeleň, než ji omezovat.

„Mít pouze dva květináče je nesmyslné,“ říká místní obyvatel Ryan Pugh, který před svým domem pěstuje více než deset květináčů. Podle něj tento limit odrazuje lidi od toho, aby si své ulice zvelebovali a činili je přívětivějšími.

Kritika i pochopení

Kritici opatření, jako je městský zastupitel Rogier Havelaar, považují plán za zbytečné mrhání prostředky města. „Pokud květináč překáží, stačí ho posunout. Není třeba vytvářet 31 pravidel pro celý okres,“ uvedl na jednání rady. Na druhé straně někteří místní obyvatelé, jako je předseda skupiny Voordestad Rogier Noyon, uvítali krok města s tím, že veřejný prostor patří všem a musí zůstat přístupný.

Jiní obyvatelé však tento přístup považují za nešťastný. Bert Nap, bývalý redaktor místních novin, uvedl, že odstranění květináčů bude „smutným dnem“ pro obyvatele, kteří se o své okolí starají. Podle něj by město mělo spíše obyvatele informovat a povzbuzovat k zodpovědnému pěstování zeleně.

Budoucnost zeleně v Amsterodamu

Amélie Strens zdůrazňuje, že prioritou je přístupnost městských ulic a zlepšení biodiverzity. Květináče, které neodpovídají novým pravidlům, budou odstraněny a obyvatelé budou mít možnost pěstovat zeleň přímo v povolených „zahrádkách na chodníku“, což je podle města udržitelnější varianta.

Sdílejte článek