jiřina-bohdalová

Jiřina Bohdalová slaví 92. narozeniny: Životní příběh legendární herečky

Jiřina Bohdalová je jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších českých hereček. Dnes slaví 92. narozeniny a může se pyšnit bohatou a pestrou kariérou, která trvá už více než 80 let. Jaký byl její životní příběh?

Jiřina Bohdalová se narodila 3. května 1931 v Praze do rodiny truhláře Františka Bohdala a jeho manželky Marie, která se věnovala ochotnickému divadlu. Již od dětství ji lákalo herectví a ve svých šesti letech debutovala ve filmu Pižla a Žižla na cestách (1937). Později hrála ještě ve filmech Zlatý člověk (1939) a Madla zpívá Evropě (1940).

Po maturitě na dívčím reálném gymnáziu v roce 1949 nastoupila jako učitelka na základní školu v Ostravě, ale po třech letech se vrátila do Prahy a přihlásila se na Divadelní fakultu Akademie múzických umění (DAMU), kam byla přijata na třetí pokus. V roce 1957 absolvovala rolí Josefiny v představení stejného jména.

Divadelní kariéru začínala po boku Jana Wericha v Divadle ABC, kde hrála například ve hře Fimfárum (1956). Později působila v Městských divadlech pražských, kde ztvárnila řadu rolí v komediích i dramatech. Od roku 1967 do roku 2004 byla členkou Divadla na Vinohradech, kde excelovala například jako Fany ve hře Fany (1994) nebo jako Nesmrtelná teta (1993), za které obdržela dvakrát Českého lva za nejlepší herecký výkon v hlavní roli. Od roku 2005 je členkou Divadla Na Jezerce, kde hraje například v inscenacích Lásky paní Katty, Paní plukovníková nebo Generálka.

Kromě divadla se Jiřina Bohdalová proslavila také svými filmovými a televizními rolemi. Mezi její nezapomenutelné filmy patří například Kdyby tisíc klarinetů (1965), Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974), Marečku, podejte mi pero! (1976), Což takhle dát si špenát (1977), Arabela (1979–1980), Slunce, seno, jahody (1983), S čerty nejsou žerty (1984) nebo Vesničko má středisková (1985). V poslední době se objevila například ve filmech Babovřesky (2013).

Jiřina Bohdalová se také proslavila jako dabérka a moderátorka. Její hlas zná snad každé dítě z pohádek a večerníčků, jako jsou Pohádky z mechu a kapradí, Rákosníček, Malá čarodějnice nebo O skřítku Racochejlovi. V televizi moderovala například pořady Televarieté, Zlatá brána nebo Vařte s Bohdalkou.

Jiřina Bohdalová má také zajímavý osobní život. Byla dvakrát vdaná, poprvé za herce Břetislava Staše, s nímž má dceru Simonu Stašovou, která je také herečkou. Podruhé si vzala herce Radoslava Brzobohatého, s nímž prožila 13 let. Po rozvodu zůstali přáteli až do jeho smrti v roce 2012.

Jiřina Bohdalová má dvě sestry, starší Vlastu a mladší Jaroslavu Henzelovou, která v roce 1968 emigrovala se svou rodinou do Švédska. Herečka má dva vnuky, Marka Ciccottiho a Vojtěcha Staše.

Jiřina Bohdalová je nejen skvělou herečkou, ale také statečnou ženou, která musela čelit mnoha těžkostem a nespravedlnostem. V roce 1954 byla zatčena StB a držena na samotce kvůli podezření z pomoci k emigraci bývalému ministru Ladislavu Karlovi Feierabendovi, který byl přítelem jejího otce. Její otec byl odsouzen na 15 let vězení za velezradu a propuštěn byl až po sedmi letech. Jiřině Bohdalové se podařilo vyváznout z vazby po týdnu díky intervenci Jana Wericha.

V roce 2004 byla Jiřina Bohdalová obviněna z kolaborace se StB, když byla uvedena v seznamu spolupracovníků StB pod krycím jménem „Bohdalka“. Herečka se proti tomu soudně bránila a soud jí nakonec dal za pravdu.

Jiřina Bohdalová je významnou osobností české kultury a obdržela mnoho ocenění za svou práci i za svůj přínos společnosti. Mezi nimi jsou například Cena Thálie za celoživotní mistrovství v činohře (2010), Dvorana slávy TýTý (2010), Medaile Za zásluhy (2011) nebo Výroční cena AČFK (2021).

Jiřina Bohdalová je stále aktivní a plná energie i v pokročilém věku. Přestože má problémy se zrakem a sluchem, nevzdala se svých koníčků jako jezdectví, vaření nebo zpěv. Její velkou vášní jsou koně, které má ráda od dětství a jezdí na nich dodnes. V roce 2019 dokonce získala ocenění Jezdce roku za svůj přínos k rozvoji jezdeckého sportu.

Jiřina Bohdalová je také známá svými kulinářskými dovednostmi a vydala několik kuchařských knih, jako například Lidi, to je ale bašta!, Pro mlsné jazýčky nebo Hobby naší doby a další recepty. V televizi pravidelně vařila v pořadu Hobby naší doby a představovala své oblíbené recepty z české i světové kuchyně.

Jiřina Bohdalová má také hudební talent a ráda zpívá. V roce 2019 vydala své první album s názvem Miluju příběhy ze života, na kterém nazpívala 12 písniček s texty Jiřího Suchého, Pavla Kopty nebo Zdeňka Svěráka. Album bylo nahráno s kapelou The Swings a obsahuje i duet s Karlem Gottem.

Jiřina Bohdalová je nejen herečka, ale také člověk s velkým srdcem a smyslem pro humor. I když prožila mnoho těžkých chvil, nikdy se nevzdala a vždy se snažila vidět život z lepší strany. Její motto zní: „Život je krásný, když se člověk směje.“

Sdílejte článek